Pět možných příčin, proč se vám nedaří zhubnout

Sandra pro Alfit blog 01.06.2021

Už nějakou dobu se snažíte zhubnout, pravidelně cvičíte a pracujete na sobě, ale nevidíte žádné výsledky? Pojďme si spolu projít, zda děláte všechno správně k úspěšnému odhození kilogramů.

Délka cvičení

Jak je již známo, tak kardio cvičení je jedna z nejlepších a neoblíbenějších aktivit, která se provádí za účelem spalování tuků. U kardio cvičení je velmi důležité dodržovat správnou dobu cvičení. Ať už se jedná o cvičení na oblíbených fitness trenažérech jako je běžecký pás, eliptický trenažér, rotoped nebo o jiný způsob kardio cvičení, vždy je potřeba věnovat se tréninku minimálně 30 minut, a to z jednoho prostého důvodu. Při každém kardio cvičení se totiž začnou v první řadě spalovat krevní cukry a teprve poté začínáte spalovat tuky. Pokud budete cvičit pouze 10 minut, tak se na tuky, které chceme odstranit především, nedostane řada. Samotný trénink by se měl spárvně časově pohybovat od 30 – 60 minut a ideální je cvičitt 3-4x týdně, aby cvičení bylo účinné a vy se později mohli radovat z výborných výsledků.

Tepová frekvence

Je-li vaším cílem zhubnout, klíčová je tepová frekvence, která by mohla být pravděpodobně jedna z příčin, proč se vám nedaří zhubnout. Jesliže jste si vybrali jako zbůsob hubnutí kardio cvičení, vaše tepová frekvence se měla vždy pohybovat v nižších frekvencích, a to okolo 60 - 70% vaší maximální tepové frekvence. U většiny dnešních trenažérů se setkáte se senzory na madlech, které vám přibližnou tepovou frekvenci změří. Pokud byste chtěli opravdu přesné měření, doporučujeme si k trenažéru navíc pořídit hrudní pás, který se velmi snadno s vaším trenažérem spáruje a následně vám bude podávat přesné informace o vaší tepové frekvenci. Další způsob, jak spálit velké množství kalorií je známý vysoce intenzivní intervalový trénink, u kterého se má intenzita pohybovat přibližně na 80% střídající se s 50%. Tento HIIT trénink ale narozdíl od kardio cvičení netrvá 60 minut, ale pouze 15 – 20 minut. Jak sami vidíte, tak u každého druhu cvičení se pohybujete v jiné tepové frekvenci a ne každé cvičení vám může vyhovovat. Pokud se vám tedy nedaří s váhou zahýbat, zkuste se pořádně zaměřit na vaši tepovou frekvenci, jelikož to může být jedna z příčin. 

Jídelníček a pitný režim

Pro úspěšné hubnutí je pohyb samozřejmě potřeba, stejně tak jako držet se správného jídelníčku. Zkuste si ze svého jídelníčku vyškrtnout různé sladkosti a fast foody a pokuste se tato jídla nahradit zdravějšími potravinami. Strava by měla obsahovat sacharidy, stejně tak by se nemělo zapomenout na esenciální tuky, vitamíny a vlákninu. Co se týče porcí, je lepší se stravovat po malých porcích a po 2 – 3 hodinách. Další příčinou, proč se vám nemusí dařit zhubnout je nedostatečný pitný režim. Správně bychom měli denně vypít 2 – 3 litry vody, čímž zabráníme dehydrataci. Při cvičení mějte neustále po ruce láhev s vodou, protože cvičením vypotíte veškeré tekutiny a ty jsou potřeba pravidelně doplňovat.

Stresové hormony

Hubnutí není pouze o pravidelném pohybu a zdravém jídelníčku. I vaše hormony se z velké části podílí na vašem hubnutí a může to být jeden z důvodů, proč se váha ani malinko nehne i přesto, že se snažíte cvičit a udržovat stravu. Zásadní roli hrají stresové hormony, které tělo uvolňuje při reakci na očekávanou zátěž. Už pouze samotný stres vám nemusí dovolit něco měnit na své váze. Někdo se také snaží veškerý svůj stres zahánět jídlem, protože stresové hormony způsobují pocit hladu. Stres může vzniknout i z toho, že na sobě nevidíte žádné změny, proto pokud je to možné, vyčistěte si hlavu a zvolte si cíl, který vás bude 100% motivovat a jděte si čistě jen za tím. Z každého cvičení mějte radost a buďte na sebe pyšní, že jste pro sebe a své tělo udělali něco přínosného a výsledky se mohou dostavit, aniž byste to vnímali.

Spánek

Stejně tak spánek má velký vliv na vaše výsledky, energii a sílu, kterou při cvičení potřebujete. Pokud nebudete tréninku věnovat dostatek energie, nebude tolik účinný, a tudíž nemusíte vidět výrazné výsledky, někdy dokonce žádné. Spánkový režim by se měl pohybovat okolo 7 – 8 hodin, ale dejte si pozor, aby váš spánek netrval zase příliš dlouho, jelikož to stejně tak nemá dobrý vliv pro celkové zdraví. Během spánku vaše svaly regenerují a vy nabíráte sílu, kterou poté můžete vložit do pohybové aktivity.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?