Šest základních pozic pro začátečníky jógy

Sandra pro Alfit blog 06.05.2021

Pokud s jógou začínáte, je důležité provádět správně základní pozice, jelikož na ně poté navazuje mnoho dalších cviků.

Pozice hory

Pozice hory je bezvýhradně tou nejzákladnější jógovou pozicí. Veškeré cviky ve stoje totiž vycházejí právě z této pozice. U pozice hory musí být chodidla rovnoběžná a u sebe, a prsty míří směrem dopředu. Váhu těla rovnoměrně rozprostřete na celé vaše chodidlo a mezi všechny prsty u nohou. Ramena jsou uvolněná a lopatky jsou v jedné rovině se zády. Hlava musí být po celou dobu pozice rovná, tak aby byla rovná i krční páteř. Snažte se růst směrem vzhůru a vytáhnout své tělo. Tato poloha je ideální na správné držení těla, rozvoj rovnováhy a posílení dolních končetin.

Pozice střechy

S pozicí střechy se u cvičení jógy také setkáte velmi často. Celá pozice začíná v kleku a na čtyřech, kdy je zápěstí přímo pod rameny a kolena by měla být ve stejné úrovni jako jsou boky. V dalším kroku se opřete o prsty na vašich chodidlech a následně pomalu začněte zvedat boky nahoru, dokud vaše kolena nebudou narovnané. U někoho, kdo má zkrácené šlachy, může být tato pozice více problémová, proto zkuste nejprve v pozici setrvat s pokrčenými koleny a postupně se snažte kolena narovnat. Tímto cvikem procvičíte zadní strany těla a zmírní se případné bolesti, především ve spodní oblasti zad. Vzhledem k tomu, že při pozici střecha máte hlavu směrem dolů, slouží tak i jako regenerační cvik odstraňující únavu.

Pozice prkno

Touto pozicí posílíte břišní svaly, paže a záda, a především vás naučí pracovat s vlastní váhou. V první řadě začínáme v kleku a opět na všech čtyřech. Následně zvedneme kolena a chodidla posuneme mírně směrem dozadu. Tělo musí být po celou dobu ve stejné úrovni a břicho by mělo být zpevněné. Na první pokus se vám nemusí podařit setrvat v pozici delší dobu, ale čím více tuto pozici budete trénovat, tím déle v pozici prkno vydržíte. Můžete tak postupně sledovat své pokroky a zlepšení. Tímto cvikem procvičíte především střed těla, břišní svaly, dochází k vydatnému okysličování svalové tkáně a k uvolnění mezi lopatkami.

Pozice kleští

To nejdůležitější při cvičení jógy je protažení a pozice kleští je naprosto klíčová. Díky této pozici se vám uvolní zádové svaly, podkolenní šlachy a křížové oblasti. První krok začínáme v sedací pozici, kdy máme natažené nohy a paže podél těla. Snažte se mít celou dobu rovná záda a postupně se začněte vytahovat z pasu směrem nahoru. Poté předkloňte trup se zataženým břichem dopředu až tam, kam vám to tělo dovolí. Tímto cvikem protáhnete a uvolníte zadní stranu těla a je dobrý na podporu metabolismu.

Pozice kobry

Výchozí pozice je vleže na břiše, dlaně mějte položené na úrovni ramen. Poté se zapřete o své ruce a zvedněte svou přední část těla do výšky směrem nahoru. Po celou dobu musí být natažené lokty, vzpřímená hlava a srovnaná záda. Vracíte-li se zpět, pohyb zpátky dolů musí probíhat velmi pomalu. Výhodou pozice kobry je protažení přední části trupu, posílení zádových svalů a protáhnete a uvolníte svou páteř.

Pozice stromu

Začínáme ve stoje s chodidly u sebe. Poté si zvolte bod, na který můžete fixovat pohled, díky čemuž budete lépe držet rovnováhu. Následně zvedněte jednu nohu a opřete si své chodidlo o stranu lýtka a dlaně mějte sepnuté před hrudí, podobně jako při modlitbě. Tělo by mělo být pevné a ramena uvolněná. Poté cvik opakujte, akorát se zvednutou druhou nohou. Tato poloha je vhodná především pro začátečníky, jelikož vás naučí soustředit se a zklidnit dech, což je při cvičení jógy jedním z hlavních předpokladů.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?