Co je to metoda Pilates a jaké jsou její výhody?

Sandra pro Alfit blog 29.03.2021

To, co kdysi začalo jako součást rehabilitačního programu válečných veteránů v první světové válce, se stalo populární cestou k udržení dobrého duševního a fyzického zdraví.

Pilates je druh cvičení navržený Josephem Pilatesem během první světové války. Věřil v to, že jeho rehabilitační metoda pomůže válečným veteránům. Největší důraz u Pilates cvičení je kladen na svaly, které zajišťují správnou rovnováhu těla a podporují páteř. Joseph Pilates byl přesvědčený o tom, že při jeho cvičeních byly použity metnální schopnosti k ovládání svalů a věřil, že duševní a fyzické zdraví je propojené. Tuto metodu nazval Contrology.

Výhody Pilates

  • Dostane vaše tělo do formy
  • Zlepšuje se vaše držení těla
  • Snižuje se stres
  • Posilujete svaly a zároveň spalujete kalorie
  • Vaše tělo je pružnější
  • Zvyšuje vaši flexibilitu

Protahování

Cvičení Pilates vždy začíná a končí protahováním, případně kombinací s masáží. Při cvičení se pravidelně protahujete, abyste svaly procvičili, jak nejvíc je to možné. Takové cvičení pomáhá předcházet úrazům a problémům se svaly a klouby. Kromě toho má  velmi pozitivní vliv na pružnost vašeho těla, což opět přispívá k lepšímu držení těla.

Plnohodnotný trénink

Pilates cvičením procvičíte břišní svaly a tvoří se stabilní základ pro rovnost zad. Kromě toho trénujete dolní a horní část zad, což zase podporuje břišní svaly a nohy. Toto všechno je pro vaše tělo velice přínosné a potřebné. Pilates se nejčastěji cvičí na podložce, ale můžete k tomu využít i různé doplňky jako je gymnastický míč nebo Pilates ring neboli kruh. Pilates cvičením zapojíte vyváženě každou část svého těla a poté tělo funguje optimálně a je ve skvělé kondici. Pro plnohodnotný trénink je ideální Pilates kombinovat s kardio tréninkem, jako je běh na běžeckém pásu, jízda na cyklotrenažéru nebo rotopedu, veslování na veslařském trenažéru apod. Tímto způsobem pracujete na své duševní i fyzické síle.

Hubnutí s Pilates

Vzhledem k tomu, že u Pilates cvičení procvičujete velké množství svalů a doplňujete to různými protahovacími cviky, pracujete současně i na ztrátě nadměrného tuku. Několik intenzivních cvičení vám pomůže aktivovat metabolismus, čímž se zvýší vaše tělesná teplota, začnete se potit a spalovat více kalorií. Tento způsob spalování vám postupně pomůže zhubnout, a nakonec zabrání jo-jo efektu.

Stres

Koncentrace, koordinace a dýchání mají u cvičení Pilates velký význam. To vám pomůže vyčistit mysl. Můžete své starosti a problémy odložit stranou a vidět je v jiném světle. To v kombinaci s tréninkem má pozitivní vliv a snižuje stresové hormony.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?