Proč je po tréninku důležitá regenerace?

Sandra pro Alfit blog 31.03.2021

Mnoho jedinců se neobejde bez pravidelné sportovní aktivity a trénují tak tvrdě, že už jim poté nezbývá čas na to si pořádně odpočinout a nechat své svaly regenerovat. Proto je potřeba naučit se svému tělu dostatečně naslouchat.

Regenerace po každém tréninku

Pokud se pohybujete v nějakém sportu již delší dobu, sami jistě moc dobře víte, že i přes to, že vás z minulého tréninku nebolí svaly a nepociťujete žádnou bolest, je celková regenerace velmi důležitá. Svaly je potřeba nechávat odpočinout a pokud byste tak neučinili, vedlo by to k únavě organismu, protože jste nestihli nabrat sílu, což pak může vést k nemoci, nebo absolutnímu vyčerpání. Ať už se jedná o silový trénink, kardio, běh na běžeckém páse nebo jízda na rotopedu, vždy nechte své tělo odpočinout.

Jak dlouho regenerovat?

Nejčastěji se doporučuje regenerovat 48 hodin. Při intenzivních trénincích je potřeba pravidelně střídat jednotlivé svalové partie, abyste nikdy necvičili stejnou část hned po sobě. U některých svalových partií může regenerace probíhat až 14 dní, proto je potřeba svému tělu naslouchat. Pokud jste nechali po tréninku své tělo odpočinout 48 hodin, ale stejně pociťujete bolest partií, které jste cvičili, procvičte při dalším tréninku úplně jinou část těla a namoženou část nechte stále v klidu. K odpočinku patří i strečink po cvičení, díky čemuž pořádně protáhnete svalové skupiny, které jste cvičili a zároveň i částečně předejdete bolesti. U strečinku je potřeba, dělat cviky kontrolovaně a pomalu, protahovat se do pocitu mírného tahu a napětí. Pravidelné protahování po sportovním výkonu vám může ušetřit spoustu nepříjemností.

Co hrozí, pokud nebudeme své tělo regenerovat?

Při nedostatečné a nepravidelné regeneraci mezi sportovními aktivitami může dojít mnohem jednodušeji ke vzniku zranění, ale i ke ztrátě, či dokonce úplnému zastavení růstu svalové hmoty. Proto je potřeba po každém tréninku dát svému tělu čas na zotavení potřebné rovnováhy. Kombinací pečlivého protažení před výkonem a následné regeneraci zamezíte zbytečným zraněním, dosáhnete značně lepších výsledků a prodloužíte životnost namáhaných částí těla. Existují speciální pomůcky pro urychlení regenerace, jako je masážní pistole.

Kvalitní výživa

Vzhledem k tomu, že svaly nerostou během tréninku, ale až po něm, je důležité nezapomínat v rámci regenerace ani na adekvátní výživu. Do hodiny od konce tréninku dopřejte svým svalům cukry ve formě ovoce. Rychleji se tak obnoví glykogen a nastartuje se regenerace svalů. Normální jídlo s obsahem sacharidů, tuků či bílkovin si dopřejte do dvou hodin po tréninku, ale v dostatečné míře. Svému tělu tak dodáte živiny, čímž se regenerace urychlí. Pokud je vaším cílem zhubnout, vydržte alespoň 60 – 90 minut po tréninku. Ani při hubnutí ale nezapomínejte na sacharidy, jsou totiž důležité jak při nárůstu svalové hmoty, tak i při redukci hmotnosti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?