Jak při chůzi spálit co nejvíce kalorií?

Sandra pro Alfit blog 19.04.2021

Chůze sice nepatří mezi nejtěžší pohyblivé aktivity, zato je to velmi dobrý způsob, jak se dostat do formy, spálit kalorie a zlepšit svou fyzickou kondici. 

Srdeční rytmus

Je-li vaším cílem spálit co nejvíce kalorií a maximalizovat úbytek hmotnosti, je důležité chodit ve správné zóně srdečního rytmu, který se pohybuje okolo 60 - 70% vaší maximální tepové frekvence a spaluje cca 7-12 kalorií za minutu, samozřejmě v závislosti na osobě. Přibližnou maximální tepovou frekvenci si můžete jednoduše spočítat a to tak, že muži od čísla 220 a ženy od čísla 226 odečtou svůj věk a výsledek je vždy, kolik tepů byste správně měli mít za minutu.

Doba trvání

Klíčové je především to, kolik času budete chůzi věnovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o pohybovou aktivitu s nízkou intenzitou, tak je potřeba chodit alespoň 45 – 60 minut. Tělo nejprve začne spalovat uložené sacharidy a teprve poté začne brát energii z tuků. Čím déle se chůzi budete věnovat, tím více kroků si přidávejte.

Intervalová chůze

Vždy je potřeba postupně překonávat předešlé výsledky. Pokud se budete dlouhodobě věnovat pouze jedné a té samé aktivitě, tělo si na zátěž zvykne a tím pádem dochází ke snížení intenzity, což vede k menšímu počtu spálených kalorií. Vyřešit to může intervalová chůze, která bývá ještě účinnější než samotná chůze s nízkou intenzitou. Nejlepší je právě tyto dvě varianty kombinovat. Vaši chůzi můžete také obohatit o různé cviky, jako jsou dřepy, kliky nebo výpady. V případě, že vám váš režim neumožňuje jít na delší procházku, zkuste doma chodit na místě každý den alespoň 10 minut, k čemuž můžete využít jednoruční činky, nebo zvolit variantu běžeckého pásu, který můžete využívat za jakéhokoli počasí.

Ukázka intervalové chůze

V první řadě je potřeba se před každou pohybovou aktivitou rozehřát, proto věnujte 10 minut rozcvičení, při kterém postupně zvyšujte tempo. Během intervalové chůze kombinujte 2 minuty chození s mírnou intenzitou a 1 minutu s vysokou intenzitou po dobu 20 minut. Po dokončení 20minutové aktivity věnujte na závěr zase 10 minut ochlazení a protažení. Pro ještě větší ztížení je možnost místo rychlé chůze zvolit lehký běh po dobu 1 minuty.

Správné stravování

Chcete-li vidět výsledky, tak je potřeba se k pravidelné chůzi i správně stravovat. Jedná se především o to, abyste vydali více kalorií, než jste přijali. Nejlepší doba na spalování tuků, tedy na chůzi je ráno a na lačno, čímž vaše tělo naučíte používat tuk jako zdroj energie. Pokud budete dodržovat správné stravování a budete se pravidelně věnovat chůzi, výsledky se dostaví co nevidět, což vás bude ještě více motivovat. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?