Co je potřeba vědět o kardio tréninku?

Sandra pro Alfit blog 01.02.2021

Kardio cvičením zlepšíte svůj imunitní systém, pomůže vám zůstat fit a každým dnem se budete cítit lépe.

Kardio cvičením posilujete váš kardiovaskulární systém. Zahrnuje všechny činnosti, které zvyšují vaši srdeční frekvenci, což způsobuje spalování kalorií a zlepšení vaší vytrvalosti. Kardio cvičení může být například chůze, běh v přírodě nebo na běžeckém pásu, jízda na kole či cyklotrenažéru, nebo veslování na veslařském trenažéru a spoustu dalších. Všechny tyto aktivity jsou zahrnuty do kardio cvičení.

Výhody kardio cvičení

Kardio cvičení má velmi dobrý vliv na vaše zdraví.

  • Srdce funguje efektivněji, jelikož pumpuje více krve vaším tělem
  • Plíce přijímají více kyslíku
  • Krev může přenést větší množství kyslíku
  • Zlepšíte svou fyzickou kondici
  • Má dobrý vliv na vaši fyzickou a psychickou stránku
  • Zlepší se váš krevní tlak
  • Sníží se riziko kardiovaskulárních chorob
  • Má dobrý vliv na imunitní systém

Pomůže kardio trénink zhubnout?

Kardio trénink je nejlepší způsob na hubnutí a spalování přebytečných tuků. Pravidelné cvičení má dobrý vliv na váš metabolismus a při každodenních aktivitách se vám místo cukrů a sacharidů, začnou spalovat tuky. Pokud je vašim cílem zhubnout, kardio trénink je ideální volba, ale stejně tak je důležitá vyvážená strava, takže pokud chcete docílit nejlepších výsledků, kombinujte vždy svůj trénink se správným stravováním.

Jaká je nejlepší forma kardio tréninku?

Každý člověk je jiný a každému bude vyhovovat jiná forma tréninku. Záleží na tom, jakou máte postavu, jaká je vaše fyzická kondice a jaké máte zkušenosti s cvičením. Podstatné je i to, abyste dělali něco, co vás bude bavit a do čeho se nebudete pokaždé nutit, zkrátka vám to musí vyhovovat, jelikož se jedná o dlouhodobou záležitost a pokud vás to bavit nebude, budete se neustále přemlouvat a hledat výmluvy, tak u toho moc dlouho nevydržíte. Někteří lidé raději chodí na svižné procházky, jiní si raději zaběhají, nebo třeba zajezdí na kole. Váš trénink také může obohatit výběr trasy třeba až na druhé straně světa. Vždycky je tu něco, co bude odpovídat vašim preferencím.

Posilujete během kardio tréninku svaly?

Kardio tréninkem zlepšujete svou svalovou vytrvalost a také posilujete svaly. Na rotopedu například zlepšíte svou vytrvalost, procvičíte svaly různých svalových skupin jako je čtyřhlavý sval stehenní, lýtka, hýždě, a dokonce i zádové a břišní svaly, ale nenaberete na svalech ani na váze. Na to je vhodný silový trénink, který je dobrý kardio cvičením podložit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?