Jaký je rozdíl mezi cyklotrenažérem a rotopedem?

Sandra pro Alfit blog 29.01.2021

Přemýšlíte o pořízení indoor kola, ale nejste si jisti, zda zvolit rotoped nebo cyklotrenažér? Mezi těmito dvěma trenažéry jsou zásadní rozdíly.

Rotoped a cyklotrenažér patří do stejné kategorie fitness vybavení a oba trenažéry jsou vhodné pro zlepšení vytrvalosti, spalování tuků a pro zesílení svalů. Přesto se tyto dva trenažéry podstatně liší. Při pořízení takového trenažéru záleží i na velké řadě faktorů, jako např. který trenažér vám bude vyhovovat, jaký máte nastavený cíl, zda máte nějaká zranění či omezení a stroj si chcete pořídit k rehabilitačnímu cvičení a spoustu dalších.

Rozdílné držení těla

Největší rozdíl, mezi těmito trenažéry je držení těla během jízdy, které je u cyklotrenažéru a rotopedu zcela odlišné. Při jízdě na cyklotrenažéru máte stejné držení těla, jako byste jeli na klasickým kole, jelikož řídítka jsou v nižší poloze, což způsobuje předklon a zároveň vám tato pozice umožňuje dosáhnout větší rychlosti během jízdy. Naopak při jízdě na rotopedu by měla být záda po celou dobu rovná

Sezení – stání

Rotoped je ideální volba pro někoho, kdo dává přednost běžnému domácímu tréninku a jehož cílem je udržení dobré kondice, zpevnění těla nebo hubnutí. Cyklotrenažér perfektně simuluje jízdu na kole a je vhodný především pro sportovnější šlapání. Často je využívaný cyklisty, kterým chybí kolo mimo sezónu a chtějí se stále držet ve formě. Cyklotrenažér totiž umožňuje jízdu ve stoje, tudíž můžete střídat pozice a procvičit tak více svalů, ale dávejte si pozor, jelikož častým stáním působí na vaše klouby tlak, který zvyšuje riziko zranění. Rotoped stání během jízdy neumožňuje. Vzhledem k tomu, že má rotoped oproti cyklotrenažéru nižší nástup, je vhodný pro někoho, kdo se zotavuje ze zranění, nebo si chce rotoped pořídit pro rehabilitační účely.

Pokračování – možnost zastavení v jízdě

Dalším velkým rozdílem je šlapání. Na cyklotrenažéru jsou pedály připevněny přímo k setrvačníku a v okamžiku, kdy se začne setrvačník otáčet, tak se s ním začnou otáčet i pedály. Je to ideální způsob, jak donutit nohy pokračovat v jízdě a posunout tak vaše limity. To znamená, že nemůžete náhle přestat šlapat a ukončit jízdu, jelikož pedály se stále točí. Pokud byste chtěli jízdu okamžitě zastavit, musíte zatáhnout za brzdu. U rotopedu můžete naopak přestat šlapat kdykoliv, proto je i bezpečnější a vhodnější pro začátečníky.

Zátěž a výsledek tréninku

Na obou trenažérech je možnost zvýšit zátěž a učinit tak svůj trénink náročnější. Jízdou na cyklotrenažéru a rotopedu zpevníte vaše svalstvo, spálíte přebytečné tuky a zlepšíte svou fyzickou kondici.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?