Jak vybrat koloběžku?

Sandra pro Alfit blog 27.01.2021

Existuje velké množství různých koloběžek, od kterých se odvíjí ovladatelnost, kvalita jízdy i rychlost, a i když se může zdát, že koloběžky vypadají na první pohled jako konstrukčně jednoduchý stroj, je důležité se při výběru zaměřit na určité parametry.

Kdo bude na koloběžce jezdit?

Při výběru koloběžky je potřeba se jako první zamyslet nad tím, kdo bude koloběžku používat a podle toho zvážit, jaký typ koloběžky je pro daného jedince vhodný. Rozhodně si určete, zda vybíráte koloběžku pro dospělého uživatele, či pro dítě. Dětské koloběžky jsou určeny pro děti od 3 let nebo přesněji od 110 cm výšky.

Vhodná kola

Jaké jsou kola záleží na zvoleném typu koloběžky. Můžete se setkat jak s celogumovými kolečky, nebo s koly nafukovacími, které jsou určeny především pro sportovní jízdu na koloběžkách pro dospělé. U těchto koloběžek je výrazný rozdíl mezi zadním a předním kolem, svou roli hraje taktéž typ desénu a nahuštění duše. Kola z PU a PVC materiálu jsou vhodné na rovný povrch a jsou to spíše takové městské koloběžky. Nafukovací kola bývají jak u koloběžek pro děti, tak i u koloběžek pro dospělé a jízda s nimi je velice komfortní, pohodlná a nedělá jim žádný problém i náročnější terén. Čím větší kola, tím je díky nižšímu odporu koloběžka rychlejší.

Nosnost

Při výběru koloběžky a v souvislosti s tím, kdo na ní bude jezdit, nezapomeňte myslet i na nosnost koloběžky, a především na určitou rezervu. S výjimkou dětských koloběžek pro nejmenší se setkáte nejčastěji u běžných koloběžek s maximální nosností od 90 do 150 kg. Pokud jste na hraně nosnosti koloběžky, raději se zkuste poohlédnout po jiné, jelikož při skocích, dopadech a nárazech může působit větší síla, než je vaše hmotnost. Pokud koloběžku budete využívat pro sportovní účely, nebo si chcete pořídit koloběžku na výlety, spočítejte si, zda koloběžka unese vás i s batohem na zádech, protože je to pro koloběžku další zátěž. Pokud by byla nosnost koloběžky nižší než vaše hmotnost, může se mnohem rychleji opotřebovat a poškodit.

Výška řídítek

Výška řídítek je velmi podstatná. Pokud budou moc nízko, budete se během jízdy hrbit a rychle vás rozbolí záda, naopak při vyšším nastavení, než by mělo být se zhoršuje ovladatelnost koloběžky, což může být nebezpečné. U koloběžek pro dospělé si řidič může nastavit výšku řídítek sám, a dle vlastních a vyhovujících parametrů, přičemž nejčastějším rozmezím je 90 – 130 cm. U dětských koloběžek záleží na velikosti dítěte, ale doporučuje se výška řídítek od 50 cm a výše. Řídítka koloběžky by měla být na úrovni kyčlí.

Materiál rámu

Koloběžky jsou k dostání s ocelovým, hliníkovým rámem a karbonem. Pokud byste si chtěli pořídit koloběžku za sportovními účely, určitě doporučujeme zvolit odlehčený hliníkový nebo karbonový rám. 

Nášlap

Vycházejte z toho, kdo bude koloběžku nejčastěji používat a díky tomu zvolte ideální plošinu pro stání, a to jak z pohledu výšky, šířky i délky.

  • Výška nášlapu - Ovlivňuje vaši pohodlnost jízdy, jelikož určuje, jak moc do podřepu budete muset při odrazu. Čím menší podřep, tím bude vaše jízda jednodušší, protože zapojíte méně svalů.
  • Délka nášlapu -  Neměla by být příliš dlouhá, ale je příjemné mít za nohou rezervu pro odpočinek nohy, když jedete třeba z kopce. Vhodná délka je přibližně 40 cm.
  • Šířka nášlapu – Vhodná poloha na stání je uprostřed osy koloběžky a širší nášlap by mohl svádět ke stání mimo středovou osu a mohli byste se zranit, proto je optimální šířka 10 – 12 cm.

Brzdy

Na trhu se můžete setkat s třemi druhy brzd a všechny se liší funkčností, stavbou a cenou. Pokud si pořizujete koloběžku především na nenáročnou jízdu do města, stačí vám nášlapná zadní brzda. Pro váhově těžší jsou pak vhodnější brzdy čelisťové, které jsou často použity u koloběžek s nafukovacími koly. Jak nášlapné, tak i čelisťové brzdy jsou jednoduché na údržbu a cenově jsou dostupnější. Pro sportovce, kteří koloběžku využívají na různé závody jsou vhodné kotoučové brzdy. Ty patří k té nejlepší a nejúčinnější variantě.  Jsou nákladnější a je také důležité o ně velmi dobře pečovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?