Jak správně dýchat během cvičení?

Sandra pro Alfit blog 18.01.2021

Proto, aby bylo cvičení skutečně účinné a splnilo vaše očekávání, je důležité naučit se při něm správně dýchat. Dýchání je podstatné při jakékoli sportovní aktivitě, ať je to cvičení, posilování, běh, nebo i chůze. U běhu a chůze je důležitá především pravidelnost dechu.

Nádech a výdech

Známé pravidlo pro dýchání během cvičení je při záběru výdech a při povolení nádech. Zkrátka, když je sval v největším záběru, mělo by dojít k výdechu a když se vrací svaly do původní pozice, v tu chvíli by měl přijít nádech. U cviků, kde posilujete svaly a váhu posouváte směrem od těla, jsou např. dřepy, výpady nebo kliky, tak při natažení se nadechujte a při tlaku vydechujte. U cviků, kde je váha posunována směrem k tělu, jako veslovací trenažér, postupujte při dýchání tak, že při povolení se nadechujte a při táhnutí vydechujte.

Proč je důležité správné dýchání během cvičení?

V případě, že nebudete během cvičení správně dýchat, tak nejen že to povede k minimální efektivnosti tréninku, ale i k vyššímu zatížení srdce. Vaše svaly, které při aktivitě namáháte, potřebují přísun kyslíku a pokud budou mít přísun kyslíku nedostatečný, pro vaše tělo bude cvičení mnohem náročnější. Dochází tak ke kyslíkovému dluhu, který přivodí nashromáždění laktátu ve svalech a poté i pálivou bolest.

Pravidelnost a technika dýchání

Základním a zároveň nejdůležitějším pravidlem pro dýchání během cvičení, je dýchat pravidelně a v žádném případě nezadržovat dech. Nejčastější postup je jeden dechový cyklus na jedno opakování. Pokud si nevíte rady s dýcháním při běhu, najděte si svůj vlastní rytmus jako např. tři kroky nádech a tři kroky výdech. Technika dýchání je jednoduchá. Nejdříve hluboký nádech nosem do břicha a poté hluboký výdech ústy. Ve chvíli, kdy se nadechujete, tak by se vám mělo mírně zvedat břicho.

Dýchání do břicha

Správné dýchání vyžaduje, abyste kyslík neposílali do plic a klíčních kostí, ale abyste dýchali do břicha, jelikož tak dostanete do těla největší množství kyslíku. Zároveň je dýchání do břicha základním cvikem na břišní svaly, a hlavně prospívá vašemu zdraví. Dýchání do břicha si můžete procvičit, a to tak, že se položíte na záda, ruku si dejte na břicho a zhluboka dýchejte. Soustřeďte se na to, aby břicho nadzvedávalo při nádechu vaši ruku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?