Proč je pohyb tak důležitý?

Sandra pro Alfit blog 22.01.2021

Pravidelný pohyb je pro náš život značně důležitý, ale přesto si to uvědomuje čím dál méně lidí. I přes to, že se vám do toho nechce, věřte, že právě pohyb vám přinese velkou dávku síly a jestliže po nějaké vykonané aktivitě budete znavení, bude to ta příjemná únava, která směřuje k lepšímu zdraví a k zlepšení vaší fyzické kondice, nikoli únava z netrénovanosti a ochablých svalů.

Zdraví díky pohybu

Pohyb má pozitivní vliv na prokrvení mozku. Během aktivity dochází ke zlepšení duševních schopností a nastartování mozkových funkcí nahrazující staré a zbytečné informace. Do mozku se dostanete vícenásobné množství kyslíku, a tím se vám zlepší výkonnost a koncentrace. Také pomáhá chránit před mnoho chorobami, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a oběhová onemocnění. Zlepšuje kardiovaskulární systém, což znamená, že posiluje srdce a pravidelným pohybem snížíte i množství tělesného tuku a zároveň zvýšíte energetický výdej, což znamená, že pomáhá udržovat váhu či redukovat nadváhu. Pohyb také prospívá imunitnímu systému, přispívá k prevenci nádorových onemocnění a posiluje kosti.

Lepší kondice

Pravidelný pohyb je nejvhodnější na vybudování výborné kondice a spalování tuků. Ten, kdo dodržuje pravidelný pohyb, tak bývá v lepší kondici, ale dokonce i pomaleji stárne. Vaše kondice a výkonnost se projevuje na stavu oběhové soustavy a tím pádem zvládne vaše srdíčko mnohem větší zátěž než někdo, kdo ve svém životě žádný pohyb nepraktikuje.

Zlepšení nálady

Pohyb má opravdu velmi dobrý vliv na psychiku a potlačuje negativní jevy a emoce, jako je úzkost a nesoustředěnost. Všimněte si, že ti jedinci, kteří se pravidelně pohybují, mají mnohem menší výskyt negativních stavů a úzkostí. Pohyb značně ovlivňuje vaši celkovou náladu a emoce, jelikož během sportovní aktivity se vyplavují do organismu endorfiny, hormony dobré nálady.

Kvalitní spánek

Máte-li problém se spánkem, nemůžete usnout a často se budíte, může být váš pomocník ke kvalitnímu spánku právě pohyb. Samozřejmě to musí být pohyb ve správné míře. Ke dlouhodobému zlepšení spánku a celkové kondice je vhodný lehký pohyb ve večerních hodinách.

Jaký je pro vás vhodný pohyb?

Vhodný pohyb pro vás bude takový, který vás bude bavit a do kterého se nebudete nutit. Může se jednat o jízdu na běžeckém pásu či rotopedu, plavání, turistika, běh a spoustu dalších. Nejpřirozenější pohyb je ten, který si můžete přizpůsobit svému tempu.

Jak často se pohybovat?

To je individuální, protože jsme každý úplně jiný a máme jinou fyzickou zdatnost a motivaci. Ovšem pokud se budeme bavit o pohybu, tak základní pravidlo zní, že pohyb by měl být zařazený do každého našeho dne, i kdyby to měla být patnáctiminutová svižná procházka, která zvýší příliv vaší energie a dobré nálady.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?