Čím se řídit při výběru posilovací věže?

Sandra pro Alfit blog 18.11.2020

Velká část lidí si uvědomuje, jak důležitá je fyzická kondice, a tak je v domácí posilovně častým doplňkem domácí posilovací věž. Při výběru věže je potřeba brát ohled na řadu faktorů jako je váha a výška, vaše zkušenosti a na jaké partie se chcete zaměřit. Jiné posilovací nároky bude mít starší člověk, který touží po zdravém pohybu ze zdravotních důvodů a jiné nároky bude mít aktivní sportovec, který pravidelně posiluje a věž si kupuje kvůli ztrátě času při dojíždění do fitness centra.

Kladky a převody

Převodová lanka a kladky jsou velmi podstatnou a zároveň drahou součástí posilovacích věží. Životnost lanek se liší dle použitých materiálů a zvolením vhodného průměru lanka. Špatným výběrem průměru lanka vznikne velice rychlé opotřebení. U kladek je zásadní osazení ložisky a pevnost materiálu, ve kterém je ložisko osazeno. Pokud je kvalitní ložisko v nevhodné plastové kladce, je vám to k ničemu a životnost se rychle krátí.

Konstrukce

Je důležité se na provedení konstrukce opravdu zaměřit. Čím bude konstrukce těžší a pevnější, tím bude bezpečnější při cvičení. Zcela zásadní je možnost polohování jednotlivých adaptérů a opěrek, díky které lze posed upravit dle tělesných proporcí jedince. Cvičení je pak pro mnohem pohodlnější a efektivnější a zároveň si tak šetříte klouby a šlachy. Levnější stroje polohování neumožňují, a tak je spíše nedoporučujeme.

Nosnost

Většina modelů posilovacích věží nabízí dostatečnou nosnost. Běžné modely zvládnou hmotnost 130 kg. Je potřeba k tomu připočítat i váhu závaží, se kterým budete cvičit, proto je vždy lepší vybrat model s vyšší maximální nosností. U levnějších strojů je nosnost většinou okolo 100 kg, na což je potřeba dávat pozor.

Typ závaží

Díky závaží na posilovací věži, se z ní stává cvičební jednotka pro sestavení vydatného tréninku. Zátěž tvoří buď doobjednané kotouče a činky. V případě dokupování kotoučů na stroje je důležité, aby díra vrtaná v kotouči odpovídala průměru nakládacího trnu na stroji. Nejoblíbenějším závažím je sada cihliček, kdy zátěž nastavíte zastrčením kolíku do požadované cihličky. U cihličkových strojů by měly být cihličky kovové s pojezdovou vložkou, díky kterým je chod plynulý a tichý. U posilovacích strojů se speciálními tlumiči, které jsou plněné dusíkem měníte zátěž posuvem páky po tlumiči.

Cena posilovací věže

Velkou výhodou je, že posilovací věže v sobě kombinují velké množství cviků a můžete tak procvičit všechny jednotlivé svalové skupiny a to celého těla, a tak se jeví při cenovém porovnání jako úspornější možnost. Nejlevnější posilovací věže se cenově pohybují okolo 7 000 Kč. Kvalitnější modely stojí zhruba od 20 000 Kč.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení posilovací věže je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné posilovací věž rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a posilovací věž opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by Vás ješte mohlo zajímat?