Na co myslet při výběru stepperu?

Sandra pro Alfit blog 17.11.2020

U výběru stepperu je podstatné řídit se tím, kdo a jak na něm bude šlapat, na jak dlouho bude stepper využíván a jak často. Každému může vyhovovat jiný stroj. Pro aktivního sportovce bude vhodný jiný stepper, něž pro někoho, kdo si ho chce pořídit pro kondiční šlapání, spalování tuku a případně zpevnění svalstva. Velmi oblíbené jsou ministeppery, které ale nejsou vhodné pro delší a pravidelné tréninky, tudíž ani na spalování tuku nebo úbytek hmoty, jelikož je k tomu potřeba pravidelný a alespoň 30minutový trénink. V tomto případě je vhodný stepper se stojanem, jelikož ministepper, a to bez ohledu na značku toto dlouhodobě nevydrží. Další důležitou věcí, na kterou se nesmí zapomenout je zohlednit výšku a váhu osob, které stepper budou používat.

Konstrukce stepperu

Stepper stojanový má klasickou konstrukci, která vám umožní vyšší krok, účinný a široký rozsah regulace zátěže a dlouhou životnost. Doporučujeme se zaměřit minimálně na střední třídu, jelikož u levnějších modelů hrozí velmi rychlé opotřebení. U dražších modelů máte možnost díky větším a masivnějším řídítkům se na ně položit a tím zvýšit účinnost šlapání. O něco menší konstrukci mají ministeppery, které se dělí na klasické boční, s excentrickým pohybem či rukojetí. Vzhledem k tomu, že jsou malé, tak jsou i snadno skladovatelné, zato jsou ale nevhodné pro delší a pravidelné tréninky, díky kterým se poměrně rychle krátí životnost těchto ministepperů. Většina ministepperů nemá možnost nastavení zátěže, tudíž jsou vhodné spíše pro občasné šlapání.

Nosnost a ergonomie rámu

Při výběru se zaměřte na nosnost stroje. Je dána především masivním rámem, kdy u stojanových stepperů bývá okolo 120–150 kg, což znamená, že tento typ stepperů mohou využívat i osoby, které disponují robustní postavou. Ministeppery udávají většinou nosnost do 100 kg a pokud patříte k osobám s vetší hmotností, můžete se tak potkat s poškozením některých součástek, jelikož rám není tak robustní.

Tréninkový počítač

Většina stepperů je vybavena LCD displejem, který umožňuje měřit tepovou frekvenci, počet kroků, rychlost, zobrazení zátěže, čas a nabízí možnost přednastavitelných programů pro zvyšování kondice a spalování kalorií. Umožní vám i propojení tréninkové aplikace IFIT, která nabízí spoustu dalších funkcí a variant tréninků. Vybrané značky jako PROFORM nabízí možnost i HIIT program, kdy za daný časový úsek ze sebe musíte vydat maximum v daných intervalech, a tak efektivně spálíte maximum kalorií za nejkratší možnou dobu.

Nastavení zátěže

Měnit intenzitu cvičení strojů je velmi důležité. Díky tomu může stepper používat více členů rodiny a vy jistě oceníte, že si jednou za čas budete moci dát do těla.

  • Ministeppery – Z velké části neumožňují změnu zátěže. Někteří výrobci uvádí regulaci odporu šlapání změnou výšky kroku, což není změna zátěže. Ministeppery KETTLER umožňují posuvem tlumičů omezenou regulaci odporu při šlapání.
  • Regulace posuvem tlumičů – Zátěž se nastavuje posuvem pevného tlumiče po páce šlapky. Samozřejmě je omezený rozsah zátěží a je to příliš zdlouhavé.
  • Regulace otočením tlumiče – Tlumiče mají otočnou koncovku se stupnicí, kdy zátěž změníte pouhým otočením regulátoru. Steppery s tímto systémem patří mezi nejoblíbenější. Pokud máte v plánu na stepperu cvičit pravidelně a delší dobu, zvolte stroje, jejichž tlumiče mají delší životnost.
  • Steppery s magnetickou brzdou – Odpor vytváří permanentní magnet, jehož poloha reguluje zátěž. Kvůli vyšším cenám se tato brzda používá u stepperů pro komerční využití. Podstatnou výhodou je velmi dlouhá životnost.

Pedály

Pedály by mely být na sobě nezávislé, což zvyšuje efektivitu cvičení. Je důležité věnovat pozornost materiálu, ze kterého jsou pedály vyrobeny. Nejideálnější jsou protiskluzové pedály, díky kterým nedojde k vysmeknutí nohou během tréninku a možnému zranění.

Vyrovnání nerovností a transparentní kolečka

Steppery jsou často vybaveny přepravními kolečky a seřizovacími nožičkami, díky kterým drží stepper pevnou stabilitu a vyrovnáte i drobné nerovnosti podlahy. Lepší modely mají vyrovnání řešené seřizovacím otočným regulátorem na každé koncovce nohy a levnější varianty mají vyrovnání řešeno excentrickou koncovkou nožičky. Přepravní kolečka slouží pro jednodušší manipulaci, a tak nebude žádný problém s přemístěním.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je důležitým údajem pro účinné cvičení jak pro fyzickou kondici, tak i ke spalování tuku. Velká část stepperů je vybavena dotykovým snímačem Hand – Pulse, nebo ušním snímačem. Obě tyto varianty nejsou pohodlné a jsou vhodné spíše na orientační měření kvůli malé přesnosti. Pro měření tepu je vhodný hrudní pás, který je nejen velmi komfortní, ale i přesný. Hrudní pás máte umístěný přes hrudník a údaj o vaší tepové frekvenci přenáší bezdrátově do počítače stroje.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení stepperu je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců je v případě problému nutné stroj rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu
zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a stepper opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.


Co by Vás ještě mohlo zajímat?