Jak vybrat vhodný veslovací trenažér?

Sandra pro Alfit blog 09.11.2020

Při výběru veslovacího trenažéru zálěží na tom, kdo a jak bude trenažer používat. Jiný veslovací trenažer bude vhodný pro aktivního sportovce a jiný pro kondiční veslování na zpevnění svalstva či spalování tuku. Jedna z nejzásadnějších věcí, která je potřeba zohlednit je váha a výška osob, které budou veslovací trenažer využívat. Nášlapy na nohy, pojezd sedáku a mechanismus vytvářející odpor při veslování je nejdůležitější pro životnost stroje a komfortní cvičení.

Konstrukce veslovacího trenažeru

V žádném případě nepodceňujte výběr veslovacího trenažeru. V případě, že si pořídíte stroj, který vám nebude vyhovovat, tak ovlivníte vaše odhodlání ke cvičení a výsledky tréninku. Veslování na kvalitním a komfortním stroji si mnohem více užijete než veslovat na stroji, který vrže, nedrží vám v nášlapech nohy a má nepříjemný trhavý záběr.

  • Veslovací trenažéry s pružným lanem – Patří mezi nejlevnější verze veslovacích trenažérů, kdy je zátěž vytvořena gumovým expandérem, který se během veslování napíná. Lana se časem vytahají a mají nevhodný průběh záběru. Veslovací trenažéry s pružným lanem spíše nedoporučujeme.
  • Tlumičové veslovací trenažéry – U těchto strojů je odpor vytvářen hydraulickými tlumiči. Pokročilejší modely využívají nastavitelné tlumiče s otočnou koncovkou, u kterých jednoduchým otočením zátěž změníte. U levnějších modelů jsou pouze pevné tlumiče. Zátěž nastavíte posuvem páky po rukojetích, které ale mají omezený rozsah pohybu. Nevýhodou tlumičových vesel je jejich životnost, která se pohybuje okolo 2 až 5 let.
  • Veslovací trenažéry vzduchové – Tyto trenažéry jsou velmi oblíbené a často využívané pro domácí sportovní trénink, a zároveň pro komerční účely. Principem těchto trenažérů je větrák s lopatkami, který reguluje přívod vzduchu a tím odpor záběru. Nevýhodou těchto trenažérů je vyšší hlučnost, ale za to nabídnou velmi příjemný a přirozený záběr.
  • Veslovací trenažéry s magnetickou brzdou – Tyto trenažéry patří mezi nejoblíbenější pro rodinné použití. Permanentní magnety zde vytváří záběrový odpor a jejich přibližováním či vzdalováním od setrvačníku se mění brzdný účinek a síla magnetického pole. U manuálně ovládaných vesel probíhá pohyb lišty s magnety otočným regulátorem ručně a u elektronicky ovládaných vesel servomotorem. Modely magnetických veslovacích trenažérů se odlišují počtem magnetů a maximální možnou zátěží.  Velkou výhodou těchto magnetických brzd je tichost, dlouhá životnost a široký rozsah zátěží. U nejlevnějších modelů se můžete setkat s osazením nekvalitními komponenty, u nichž bývá trhavý záběr. Variantou magnetické brzdy je indukční brzda, která je vhodná pro medicínské a terapeutické účely. U setrvačníku je napevno instalována cívka s elektromagnetem, ve které řídí počítač proud a sílu magnetického pole. Výhodou strojů s indukční brzdou je přesnost, ale v případě poruchy základové desky je oprava dražší.
  • Trenažéry s vzduchovou–magnetickou brzdou – Toto jsou trenažery s nejdokonalejším systémem, který kombinuje výhody vzduchové a magnetické brzdy. Nabízí možnost využití automatických tréninkových programů, případně programů řízených tepovou frekvencí a zároveň mají největší rozsah zátěží. Jsou vhodné jak pro ženy, muže a začátečníky, tak i pro aktivní sportovce.
  • Veslovací trenažéry s vodním médiem – Zátěž, se kterou chcete veslovat, určujete přepouštěním kapaliny z nádrže do komory s lopatkovým systémem. Tyto trenažéry vám nabídnou přirozený a plynulý záběr a dlouhou životnost. Nevýhodou je vyšší hlučnost a nutnost občasného použití chlórových tablet.

Nosnost veslařského trenažéru

Nosnost trenažeru souvisí s masivností rámu a má vliv na kvalitu pojezdu. Doporučujeme se orientovat podle váhy stroje, která vám napoví, jak masivní je rám, co vydrží a kolik je na stroji materiálu. Pokud je pro vás priorita nejnižší cena, lze koupit stroj pohybující se okolo 7 až 10 000 Kč, který využijí spíše drobnější a lehčí osoby. Pro rodinné kondiční veslování jsou vhodné stroje, které se pohybují okolo 13 až 20 000 Kč a pro aktivní sportovce, kteří hledají trenažér pro každodenní sportovní trénink s větším zatížením se bude pohybovat v ceně 20 až 30 000 Kč.

Pojezd sedáku

Kvalita a typ pojezdu má vliv na životnost a tichost veslovacího trenažéru. Levné modely mají pojezdy z plastu a bez ložisek, nebo mají pouze kovová pouzdra, u kterých je nevýhodou velmi krátká životnost. Kvalitní veslovací trenažéry používají pojezd s ložisky, u kterých je životnost delší. Záleží také na kvalitě vlastních koleček a preciznosti zpracování. Vybrané veslovací trenažéry od výrobců TUNTURI, CONCEPT, FINNILO a dalších jsou použity pokročilé systémy pojezdů, které i při extrémním zatížení zajišťují dlouhou životnost, tichý chod a vyšší stabilitu sedáku.

Nášlapy veslovacích trenažerů

Pro pravidelný a sportovnější trénink jsou nášlapy stroje zásadní. Každý kvalitní pedál by měl umožňovat pevné držení nohy a přirozený pohyb při veslování. Jednodílné pedály nelze nastavit dle velikosti nohy a neumožňují přirozené zvedání paty v přední fázi pohybu, jelikož se natáčí jen na ose. Vícedílné nášlapy najdete u většiny profesionálních trenažerů, které spadají do vyšších cenových kategorií. Umožňují přirozený pohyb paty v přední fázi pohybu a nastavení polohy chodidla dle velikosti nohy.

Ovládání zátěže

Veslovací trenažéry mají dvě různá ovládání zátěže, a to manuální a elektronicky řízené. U strojů s manuálním ovládáním zátěž změníte otočením regulátorem, nebo posuvnou pákou. Pokud byste si chtěli zátěž změnit během cvičení, musíte přestat veslovat a zátěž změnit, zatímco u elektronicky řízených strojů zátěž měníte buď ručně, nebo na tlačítkách + a -, které najdete přímo na displeji, nebo si předem zvolíte automatický program, u kterého se zátěž bude korigovat sama dle zvolené trati, či vaší tepové frekvence. U vybraných modelů FINNLO zátěž regulujete přímo na rukojeti stroje.

Měření tepové frekvence

Pro účinné cvičení ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici je důležitým údajem měření tepu. Lepší stroje jsou vybaveny integrovaným přijímačem na signál od hrudních pásů, které měří tepovou frekvenci s přesností EKG. Hrudní pás zajistí přenos informace do počítače trenažéru, který jí následně zpracuje.

Uskladnění veslovacích trenažérů

Většina veslovacích trenažéru jsou vybaveny přepravními kolečky pro jednodušší manipulaci a přesun stroje, na místo, kde nebude překážet. Některé modely mají možnost i úplného složení z důvodu úspory místa.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení veslovacího trenažéru je záruční pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné trenažér rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a trenažér opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?