Jak překonat nejčastější překážky při hubnutí?

Sandra pro Alfit blog 29.07.2022

Zhubnutí a udržení si optimální hmotnosti patří mezi hlavní cíle mnoha lidí. Taková cesta ale nevede přes žádné zázračné zkratky a nese sebou i mnoho překážek, které často odsoudí cvičence k nezdaru. O jaké překážky se nejčastěji jedná a jak na ně vyzrát se dozvíte v dnešním článku.

Nedostatek pohybu

Kalorického deficitu a následné redukce hmotnosti lze jistě dosáhnout i bez pohybu. Jako nejefektivnější způsob hubnutí se však stále potvrzují programy kombinující intervenci dietní i pohybovou, nemluvě pak o mnoho dalších benefitech, které fyzické aktivity přinášejí. A právě pravidelná pohybová aktivita je při snaze o redukci hmotnosti ta nejproblematičtější. Každý z nás si totiž ve chvíli, kdy se nám cvičit úplně nechce, dokáže vymyslet celou řadu výmluv od únavy, přes počasí až po nedostatek času. Je dokázáno, že hlavním faktorem ovlivňujícím úspěch či neúspěch je víra v jedince ve vlastní schopnosti. Ta může být postupem času posilována dosahováním zvolených cílů nebo i podporou osob z vašeho okolí. Je to vlastně naprosto logické. Čím vyšší důvěru ve své schopnosti budete mít, tím větší pravděpodobnost je, že dosáhnete svých cílů. Je ale obzvlášť důležité, zvolit si takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit a reálné cíle, které budete moci splnit.

Žádná podpora od okolí

Studie dokázaly, že má obezita silný sociální podtext. To znamená, že pokud se vaše rodina, blízcí přátelé nebo partner potýkají s obezitou, je větší šance, že se s tímto stavem budete potýkat také. Navíc, přístup vašeho okolí bude hrát v celém vašem hubnoucím procesu velkou roli. Nejideálnější možnost je, že se do toho někdo z vašeho okolí pustí s vámi a budete se vzájemně podporovat a motivovat. Můžete se však setkat i s nedostatkem podpory od vašich blízkých a často vám mohou jednoduše házet klacky pod nohy. Pokud se s tím potýkáte i vy, pokuste se jim v klidu vysvětlit, že jejich poznámky vám brání v dosažení vašeho cíle a spíše se snažte udržovat kontakt s lidmi, které mají podobné záměry jako vy.

Změny ve stravovacím režimu

Lidé zkrátka mají touhu po uspokojení svých potřeb a často k tomu postačí dobré jídlo. Někdy je pak těžké odolat, a proto nemohou dosáhnout dlouhodobějších cílů. Abyste ale byli schopni odolat i tomu nejchutnějšímu dortu, potřebujete pevnou vůli. Jestliže přecházíte na nový způsob stravování, uděláte nejlépe, když tomu přizpůsobíte své prostředí. To znamená uvědomit si, co bude tvořit základ vašeho stravovacího plánu a dle toho přizpůsobit i svůj nákupní seznam. To samozřejmě neznamená, že si nebudete moct dát ani vaší oblíbenou sušenku nebo zmrzlinu, jen bude jednodušší, když minimálně ze začátku u vás doma tyto potraviny neuvidíte. Jakmile si ale na vaší novou stravu zvyknete, bez obav se budete moct držet pravidla 80/20 a budete si moct dopřát vše, na co máte chuť.

Emoční přejídání

Emoční pojídání je jeden z velmi častých, avšak ne moc dobrých způsobů, jak se člověk vyrovnává s emocemi. Po konzumaci kalorického jídla dojde v mozku k aktivaci některých center a vyloučení dopaminu, který poskytne krátkodobý pocit uvolnění a štěstí. Vzhledem k tomu, že pocit štěstí je ale opravdu jen krátkodobý, vzniká větší riziko přibrání na váze a z takového začarovaného kruhu se jen těžko hledá cesta ven. Pamatujte, že k útoku na lednici vás může dohnat i prostý hlad, ale pokud i sami na sobě pozorujete, že máte až záchvatové přejídání, nebojte se v tomto případě vyhledat odborníka, abyste společně našli jádro celého problému. Zároveň doporučujeme vyzkoušet i metodu cvičení Mindfulness, která pomáhá k uvědomění a přijetí negativních pocitů, což může následně vést ke snížení potřeby emočního jedení.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?