Tepová frekvence. Co o nás říká a kdy je potřeba ji řešit?

Sandra pro Alfit blog 25.07.2022

Tepová frekvence nám sděluje, kolikrát naše srdíčko udeří za jednu minutu. Prozradí nám ale i podstatné informace o naší kondici i celkovém zdravotním stavu.

Jaká je normální tepová frekvence?

Dle americké AHA (The American Heart Association) se běžná klidová frekvence pohybuje okolo 60 až 100 tepů za minutu, avšak v realitě normálního života se může rozbušit i o něco víc. Jestliže ale máte frekvenci nižší než 60, jedná se o bradykardii. U trénovaných sportovců je to naprosto běžná věc a mnohdy si někteří naměří i pouhých 40 tepů za minutu, takže pokud se tedy pravidelně věnujete pohybu a naměřili jste si 40 až 60 tepů za minutu, i tak můžete zůstat klidní. O něco horší to už ale bude i u nesportujících jedinců, poněvadž se může jednat o zdravotní komplikaci, kterou je na čase začít řešit.

Co o nás řekne tepová frekvence?

Během vykonávání pohybové aktivity vzniká větší potřeba dodávání kyslíku, s čímž roste i tepová frekvence. Ta na nás jednoduše prozradí, jak moc je pro nás daná pohybová aktivita obtížná. Pokud se tedy při běhání snažíte vypadat jako běžci, kteří danou vzdálenost uběhnou úplně v klidu a s úsměvem na tváři, ale zároveň si naměříte tepovku 180, asi zas tak v klidu nebudete. Pokud však daný pohyb budete provádět pravidelně, budete se zlepšovat a tepová frekvence bude do určité míry klesat, proto je velmi pravděpodobné, že po nějaké době sportování vám tepová frekvence klesne. To, jak máte natrénováno na vás práskne i rychlost vrácení tepové frekvence po fyzické aktivitě do normálu. Jestliže vám buší srdce jako o závod i čtvrt hodiny po sportu, asi nebudete mít moc natrénováno. Pokud se však po 2 – 3 minutách cítíte dobře, budete na tom s fyzičkou dobře.

Má smysl tepovou frekvenci řešit při hubnutí?

Jedním slovem ano. Obzvlášť u osob, které usilují o redukci hmotnosti. Proč? Protože již několik pozorování zjistilo, že u nižší tepové frekvence dochází k vyššímu pálení tuků. U aktivit, jako je chůze či pomalý běh spálíte až 0,6 g tuku za minutu, přičemž u velmi intenzivních pohybových aktivit může klesnout až na nulu. Je to kvůli tomu, že při vyšší intenzitě již tuky nestačí pro pokrytí energetických potřeb, a tak přichází na řadu sacharidy, které jsou výkonnějším palivem pro výkon.

Není důležité, kolik spálíte kalorií pouze v rámci tréninku

Asi sami víte, že většinu energie nespálíte v rámci tréninku, ale spíše běžným pohybem. Pokud se například vydáte na velmi náročný a intenzivní trénink, spálíte především sacharidy. Jakmile se ale vrátíte a pustíte se do uklízení a jiných běžných činností, tak nastoupí spalování tukových zásob. A co je ještě lepší? Nejen, že si splníte své povinnosti, ale ještě u toho spálíte velké množství kalorií.

Jak si měřit tepovou frekvenci?

Dnes již existuje spoustu metod, jak si tepovou frekvenci změřit. Jednou z nich mohou být třeba chytré hodinky, které jsou už poměrně přesné. Jestliže ale chcete mít absolutně přesný přehled o vaší tepové frekvenci, vsaďte na oblíbený hrudní pás.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?