Jak na bezpečný trénink v letních dnech?

Sandra pro Alfit blog 13.07.2022

Vzhledem k tomu, že trénink v horku bez přípravy může mít na organismus devastující účinky, tak je potřeba tělo nechat adaptovat na teplotu postupně. Na co všechno je potřeba myslet, než se pustíte do samotného cvičení?

Cvičte ráno nebo k večeru

Nejchladnější a zároveň asi i nejpříjemnější část dne na cvičení bývá okolo páté hodiny ranní. Kdybychom chtěli spočítat, kolik z nás by vstalo takhle brzy kvůli cvičení, asi by nám postačila jedna ruka. Ovšem i kolem sedmé hodiny (což už zní o něco lépe) bývá i v horkém létě poměrně příjemně, a tudíž se vyplatí si přivstat a využít toho, že sluneční paprsky nemají ještě takovou sílu. Pokud jste srdcem i duší spáči a nechce se vám vstávat příliš brzo, využijte ke cvičení večerní hodiny, kdy už také bývá o něco chladněji. Takový výběh při západu slunce zní přece moc hezky.  

Nepřeceňte své síly

Jestliže nejste zvyklí na tréninky v horkých dnech, buďte obzvlášť opatrní. Vyběhnout si na 15kilometrový okruh ve 30 stupních bez telefonu či nějakého doprovodu je poměrně riskantní. Ideální je proto nejprve vyzkoušet, jak vysoké teploty zvládáte. Dle toho si i postupně zvyšujte náročnost tréninku tak, aby se vaše tělo stihlo aklimatizovat.

Myslete na pitný režim na každém kroku

Spolu s načasováním vašeho tréninku byste měli myslet i na dostatek tekutin, a to obzvlášť v létě. Platí to jak před tréninkem, v jeho průběhu a bezpochyby i po jeho skončení. Tím ale samozřejmě nemyslíme pitný režim v podobě slazených limonád, poněvadž ty způsobují spíše dehydratační účinky. Raději preferujte čistou vodu nebo hypotonické sportovní nápoje, které vám pomohou nahradit alespoň část ztracených minerálních solí.

Věřte svému tělu

I když se vám to nemusí vždy zdát, vaše tělo se umí skvěle adaptovat a to na nejrůznější podmínky. Proto není potřeba hned dávat v letním období stopku všem tréninkům, ale pouze dopřejte dostatečný čas svému tělu adaptaci. Samozřejmě musíte počítat s tím, že ve 30 stupních nepředvedete stejný výkon, jako když je příjemných 20 stupňů. Věřte ale, že jakmile se vaše tělo aklimatizuje na aktuální teplotu, dokáže lépe využívat energetické zdroje a regulovat tělesnou teplotu.

Mažte se kvalitním opalovacím krémem

V neposlední řadě je potřeba i zmínit, že při trénování na slunci je opalovací krém více než potřeba. Asi každý z nás zažil ten nepříjemný pocit spálení. To vás navíc může i na několik dní z tréninkové rutiny vyřadit. Preferujte proto opalovací krémy s vysokým SPF, které vás ochrání po celou dobu trénování.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?