Podařilo se vám zhubnout? Tipy, jak si udržet váhu i nadále

Sandra pro Alfit blog 17.07.2022

Téměř všichni jsme se někdy snažili zhubnout a jistě se to i velké části z nás povedlo. O poznání horší to však je tehdy, kdy je potřeba si tělesnou hmotnost dlouhodobě udržet. Co je tedy potřeba udělat, abychom se nestali obětí nechvalně proslulého jo-jo efektu?

Nevracejte se k původní stravě

Pokud se vám podařilo zhubnout na svou vysněnou váhu, pravděpodobně jste udělali zásadní změnu ve vašem jídelníčku. Nejen, že jste asi jedli více kvalitních surovin a omezili konzumaci průmyslově zpracovaných potravin plných cukrů a nezdravých tuků, ale také jste dost možná jedli pravidelně a stravu jste měli správně rozvrženou. A teď se zkuste zamyslet, když už jste byli schopni udělat takovou radikální změnu a dosáhli jste svého cíle, chtěli byste se vrátit k vašemu původnímu stravování? To by byla ale ohromná škoda. Pokud je to možné, nevracejte se ke svým původním návykům, které dozajista měly podíl na tom, že jste se rozhodli zhubnout. Ačkoliv jste svého cíle dosáhli, dodržujte zdravou stravu i nadále, nejlépe celý život.

Nepřestávejte se hýbat

Aby byla redukce tuku opravdu účinná, je nezbytné k úpravě stravy přidat i pohybovou aktivitu jako například vytrvalostní sport, silový trénink a další. Avšak část cvičenců má pocit, že s ukončením diety odpadá i povinnost pohybové aktivity a to je samozřejmě obrovská chyba. Je zcela logické, že aby se zachovala energetická bilance vyrovnaná a vy jste opět nezačali přibírat, pohybová aktivita je pro udržení tělesné hmotnosti zkrátka nezbytná. Zkuste tedy i přesto, že jste svého hlavního cíle již dosáhli, brát pohybovou aktivitu jako nenahraditelnou součást života. Kromě hubnutí totiž přináší mnoho zdravotních výhod, o které byste jinak přišli.

Kontrolujte celkový příjem energie i nadále

Udržení tělesné hmotnosti po dosažení cílové váhy netkví pouze v udržování správných stravovacích návyků a lepším výběru potravin. Vy sice můžete konzumovat zdravou a kvalitní stravu, ale pokud si budete dopřávat příliš velké porce, své kilogramy naberete obratem zpět. Abyste si svou tělesnou hmotnost udrželi i dlouhou dobu po zhubnutí, pokuste se jíst stejně velké porce, jako na konci diety. Samozřejmě, že pokud si dopřejete sem tam něco, co se vašemu jídelníčku zcela vymyká, nic se nestane, ale snažte se u většiny jídel velikost porcí dodržovat. Je to jediná možná cesta, která vám pomůže nevrátit se do starých kolejí.

Monitorujte svou tělesnou hmotnost

Je naprosto běžné, že během procesu hubnutí své tělo monitorujete, ať už pomocí osobní váhy nebo krejčovského metru, poněvadž tak kontrolujete svá zlepšení a pokroky. V této praxi byste měli pokračovat i v udržovací fázi. Nejen, že tak můžete velmi snadno odhalit počínající nárůst tělesného tuku a následně vhodně zareagovat úpravami v jídelníčku a tréninku, ale zároveň tak můžete pozorovat i pokrok v podobě nabraných kilogramů nové svalové hmoty. Jakmile se totiž naše energetická bilance vyrovná nebo se dostane do malého přebytku, tělo dostane prostor pro svalový růst, který by nám rozhodně neměl vadit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?