Jak ovlivňuje spánkový dluh naše tělo?

Sandra pro Alfit blog 18.01.2022

Pokud spánek dlouhodobě podceňujeme, znamená to neblahé důsledky pro naše zdraví, celé tělo a jednotlivé systémy.

Centrální nervový systém

Probdělé noci hrají v naší psychice velkou roli, a to hned z několika důvodů. Během spánku se tvoří nová spojení mezi neurony, pomocí kterých si zvládáte zapamatovat nové informace, jenž se v životě naučíte. Možná jste někdy sami zpozorovali, že nedostatečný spánek způsobuje zhoršenou schopnost si nové informace zapamatovat. Při spánkovém dluhu značně kolísá také koncentrace a soustředění, ale mohou nastat i potíže související s koordinací těla, které mohou následně vést k většímu riziku zranění.

Imunitní systém

Ve spánku náš imunitní systém vytváří látky, jejichž účelem je zničit dané množství virů a bakterií v těle. Díky tomu jsme pak z velké části chráněni před nejrůznějšími nemocemi. Pokud budete spánek zanedbávat, imunitní systém nebude schopný vytvářet tyto důležité látky v dostačujícím množství a nejspíš tušíte, jaký to bude mít důsledek. Nejen že se zvýší pravděpodobnost častějšího onemocnění, ale prodlouží se doba léčby dané nemoci. Nepodceňujte tedy spánek ani z pohledu vašeho zdraví, protože teď se sice můžete cítit dobře, ale dřív nebo později vás to dožene s dost možná horším průběhem.

Zažívací systém

Kromě vyššího příjmu energie a nízké fyzické aktivity je i chronický spánkový deficit zkratkou k nadváze a obezitě. Nedostatečný spánek ovlivňuje zásadní hormony, které regulují pocit sytosti a hladu. Hormon leptin sděluje vašemu mozku informaci týkající se okamžiku sytosti, a jestliže málo spíte, produkce leptinu se zásadně sníží. Na druhou stranu se zvýší produkce ghrelinu, který má zcela opačnou vlastnost, a to že chuť k jídlu podporuje. Z tohoto důvodu se můžete spolu s nedostatečným spánkem velmi snadno vyskytnout u problému s nadváhou. Navíc, pokud budete nevyspalí, jen těžko budete mít nadšení do nějaké pohybové aktivity, což může přibrání na váze ještě podpořit.

Endokrinní systém

Jak již bylo jednou zmíněno, produkce hormonů je na spánku závislá, a proto je podstatná nejen dostatečná délka spánku, ale především jeho kvalita. Přerušovaný a nekvalitní spánek má neblahý vliv na produkci hormonů, jejichž funkce je velmi důležitá. Konkrétně klesá produkce růstového hormonu, který je klíčový pro správný růst svalů, budování svalové hmoty a opravu poškozených svalových vláken. Kvalitní spánek a cvičení jsou faktory, které správné funkci těchto hormonů napomáhají.

Kardiovaskulární systém

Spánek ovlivňuje mechanismy, jejichž účelem je udržovat cévy a srdce zdravé, a to včetně těch, které mají vliv na hladinu krevního cukru, zánětlivé procesy a krevní tlak. Jednoduše řečeno, i ve správné funkci kardiovaskulárního systému hraje spánek svou značnou roli, neboť pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Věnujte spánku dostatečnou pozornost a nechte své tělo pravidelně odpočívat i za cenu toho, že nestihnete zařídit veškeré důležité povinnosti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?