Naučte se poslouchat své tělo pomocí mindfulness metody

Sandra pro Alfit blog 30.11.2021

V současné době má nejeden člověk potíže s přílišným stresem, nesoustředěností a přetíženou myslí. To následně směřuje k tomu, že nejsme schopni se uvolnit. Mindfulness se nabízí jako jeden ze způsobů, jak se z těchto problémů vymanit.

Mindfulness

Pojem mindfulness pochází z Anglie a lze ho přeložit jako soustředěná mysl. Ve spojitosti s mindfulness se v českém jazyce také mnohdy vyskytují pojmy jako je pozornost, uvědomění a především soustředění se na přítomný okamžik. Metoda cvičení mindfulness se lehce podobá meditaci nebo relaxačnímu cvičení a pomáhá nám soustředit se na okamžik a skutečnost, kterou právě prožíváme. Málo kdo z nás žije přítomnosti a naše myšlenky v běžném životě odbíhají buď do minulosti či budoucnosti. Neustále máme potřebu něco plánovat, aniž bychom si všimli, že nám uniká to podstatné – přítomnost.

Proč vyzkoušet metodu mindfulness?

Trénink mindfulness aktivně zapojuje naši schopnost ostražité pozornosti a soustředění se na nynější okamžik, díky čemuž se poté cítíme spokojeněji a odpočatěji. Navíc vědecké výzkumy prokázaly, že mindfulness je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit hladinu stresu a jak jej lépe ovládat. Mindfulness je klíč k psychické pohodě a má blahodárný vliv na klidnější a kvalitnější spánek, emoční náladovou vyrovnanost a rozvoj kreativity. Praktikování této metody cvičení navíc dokáže v mozku navodit stav, kdy spolu jednotlivá mozková centra zcela optimálně spolupracují, což se poté odráží na lidské náladě, psychice a celkovém rozpoložení.

Mindfulness v praxi

Jak již bylo zmíněno, mindfulness pomáhá nejen s psychickými, ale i fyzickými problémy jako je vysoký či nízký krevní tlak a některé srdeční nemoci. Pokud se tedy vyhýbáte různým aktivitám, ze kterých máte úzkosti a omezují váš osobní či profesní život, mindfulness vám může pomoci. Jakmile se do takové situace dostanete, nadechněte se a zadržte dech na co nejdelší dobu i přes to, že to může být zpočátku nepříjemné. Při výdechu si představujte, jak spolu s ním odchází i strach a obavy. Jednoduše řečeno, musíte se naučit dostat dýcháním pod kontrolu své tělo, což je cílem této metody. Jestliže tedy víte o nadcházející stresové události, zkuste praktikovat mindfulness cvičení anebo se soustřeďte na úplně něco jiného.

Základní principy mindfulness cvičení

Abyste praktikovali mindfulness cvičení, tak nemusíte mít žádné psychické problémy. Může vám totiž posloužit jako prevence proti stresu nebo jako nástroj ke zkvalitnění života. Základem je pravidelná fyzická aktivita a dechová cvičení. Najděte si klidný prostor, uvolněte se a soustřeďte svou pozornost na jeden bod. Vypusťte z hlavy všechny myšlenky a pozorujte pouze svůj dech. Kdykoliv začne vaše mysl nad něčím přemýšlet, pokuste se vrátit zpět k nádechu a výdechu. Ať už se vydáte na lehkou procházku, pustíte se do silového cvičení nebo si dáte lekci kardia, vnímejte aktivitu, kterou v daném okamžiku provádíte. Nepřemýšlejte nad budoucností ani minulostí, ale snažte se udržet v hlavě myšlenku související s aktuální aktivitou. Může se stát, že zpočátku budete schopni udržet svou pozornost pouze pár vteřin, později se však z vteřin stanou minuty a postupně se bude čas pozornosti prodlužovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?