Skákání přes švihadlo: cesta za štíhlou a pevnou postavou

Sandra pro Alfit blog 31.05.2022

Pokud se nevěnujete crossfitu nebo bojovým sportům, pravděpodobně jste přes švihadlo skákali naposledy na základní škole. Tato často opomíjená aktivita je ale součástí přípravy spousty profesionálních sportovců a přináší více benefitů, než by se mohlo zdát.

Skákejte pár minut denně pro posílení svalů, lepší výbušnost a redukci tuku

Skákání přes švihadlo je známá tréninková metoda, která využívá rychlou změnu kontrakce svalu a s ní spojený myotatický reflex s cílem zvýšení maximální výbušnosti a dynamiky svalu. Při správném provedení tak skákáním přes švihadlo zapojíte opravdu každý sval v těle, a to včetně ramenních rotátorů, předloktí, lýtek a často zanedbávaných zadních delt. Jedna studie dokonce dokázala, že skákání přes švihadlo 6x týdně po dobu 10 minut je stejně účinné jako jogging trvající 30 minut prováděný 6x týdně. Skákání přes švihadlo navíc překonává ostatní kardio aktivity svou nenáročností a zároveň velkým množstvím spálených kalorií. Ano, přebytečný tuk můžete spálit i na kole, ale většinu námahy schytá spodní část těla. Veslařský trenažér zase zapojí každou část vašeho těla, ale na dovolenou si ho pravděpodobně nevezmete. Takže se vám švihadlo může hodit i jako pomocník do batohu.

Skákání přes švihadlo vs. běh

Skákání přes švihadlo se nejčastěji srovnává s během. Obě dvě aktivity jsou poslední dobou mezi sportovci velmi oblíbené, akorát pokud nevlastníte běžecký pás, pravděpodobně si v deštném počasí nezaběháte. Na rozdíl od běhu můžete se švihadlem skákat kdekoliv, kde je prostor alespoň 2 metry čtvereční. Dalším velkým rozdílem mezi těmito aktivitami je, že na rozdíl od běhu, kdy v jeden moment nemáte kontakt se zemí a chodidlo i klouby každé nohy střídavě absorbují náraz, skákáním provádíte pouze několika centimetrové pohyby, a tudíž nevystavujete své tělo takovému stresu. Skákáním přes švihadlo naopak posílíte kosterní soustavu, snížíte riziko osteoporózy a podpoříte činnost hlubokého stabilizačního systému. No a protože víme, že každá mince má dvě strany, je potřeba zmínit, že každá aktivita má své meze. Pokud budete skákat přes švihadlo nad míru únosnosti, může dojít k přetížení ramenního svalu a trojhlavého svalu lýtkového. Takže to s ničím moc nepřehánějte a nejlépe různé aktivity kombinujte.

Čokoládový koblih se rovná přibližně čtvrt hodině skákání přes švihadlo

Skákáním přes švihadlo o nižší intenzitě lze spálit za hodinu kolem 500 kalorií, se střední intenzitou sportovec průměrně spálí 744 kalorií za hodinu a 30minutové skákání přes švihadlo o vysoké intenzitě vám pomůže spálit necelých 400 kalorií. Abyste si to ale dokázali představit na reálném příkladu, tak za čtvrt hodiny intenzivního tréninku se švihadlem spálíte energii z jednoho čokoládového koblihu. 

Chci zhubnout. Mám skákat s nižší nebo vyšší intenzitou?

Stále se dokola omílající otázka, která bude mít vždycky stejnou odpověď. Samozřejmě je pravdou, že při aerobním tréninku, jehož intenzita je okolo 55 – 70 %, spálíme primárně více tuků, ale v konečné rovnici vždy obecně platí vyšší náročnost při vytvoření kyslíkového dluhu. Ať už si ale zvolíte nízkou nebo vysokou intenzitu při skákání přes švihadlo, v obou případech docílíte výrazné redukce tuku a napomůžete k vyrýsování vašich svalů. Pokud je ale vaším hlavním cílem budování svalové hmoty, pamatujte, že dlouhotrvající činnost může kvůli energetickému deficitu zabraňovat tvorbě nové svalové hmoty. Jako u každého sportu, i v tomto případě dbejte na dostatečnou regeneraci.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?