Co nám hrozí, když budeme nadměrně cvičit?

Sandra pro Alfit blog 09.05.2022

Ačkoliv většinou doporučujeme pohyb navýšit, tak tentokrát chceme upozornit také na to, že všeho moc škodí. Po každém cvičení totiž musí přijít na řadu i adekvátní odpočinek, což mnoho z nás nebere v potaz, ale dřív nebo později nás to stejně dožene.

Ztráta motivace

Cvičení nám vesměs přináší velmi příjemný pocit, ale každý z nás jistě zažil den, kdy se z tréninku, na který se jindy těšíme, stala nepříjemná povinnost. Pokud se do takového stavu čas od času dostanete, je to zcela v pořádku. Akorát je v takové situaci lepší opravdu poslechnout své tělo a pro jednou si odpočinout. Nejen, že když budete příliš tlačit na pilu, je dost pravděpodobné, že ztratíte motivaci vůbec něco dělat, ale přijdete i o veškerou radost, kterou vám fyzická aktivita přináší. A to všechno jen kvůli tomu, že jakýsi šotek v hlavě vás nutí do tréninku, když si vaše tělo žádá o odpočinek.

Snížení schopnosti regenerace

Při každé fyzické námaze dochází ke snížení zásob glykogenu a vzniku poškození svalových vláken. U silového tréninku se navíc může dočasně zvýšit i míra oxidačního stresu, který napadá naše buňky a ohrožuje zejména méně trénované jedince. Jednoduše řečeno, chcete-li ze sebe na každém tréninku vydat 100 % vašeho úsilí, musíte tělu poskytnout dostatečný odpočinek a prostor k obnovení energetických zásob. V opačném případě by vaše svaly nikdy nerostly tak, jak si byste si představovali. Navíc byste ani nebyli schopni se zlepšovat a posouvat své tréninky na vyšší úroveň, protože byste neměli kde čerpat energii.

Psychická nerovnováha

Změny související s přetrénováním se netýkají pouze našeho fyzického zdraví, ale podílí se i velkou částí na odbourávání naší psychiky. A pokud nám něco závazně naruší psychiku, může nám to způsobit nepříjemnosti v rámci běžného, ale i sportovního života, protože nám pak naše psychika nemusí dovolit se posouvat dál ve sportovních výkonech. Je proto důležité vědět, že bez správného psychického nastavení jen těžko něčeho docílíme, protože je klíčové v mnoha aspektech.

Přetrvávající únava

Dlouhodobá únava je přímo učebnicový příklad syndromu přetrénování. Vše je samozřejmě důsledkem nedostatečné fyzické a psychické regenerace. Jediný způsob, jak umožnit našemu organismu s únavou bojovat, aby nám pomohl zase dosahovat lepších výsledků je, poskytnout mu dostatečný čas k načerpání sil. Pokud na sobě už dlouhou dobu pociťujete únavu a stejně nesejdete z cesty neustálého se přemlouvání ke cvičení, může se míra únavy více prohloubit a namísto role sebevědomého cvičence se dostanete do pozice roztřesenéno klubka.

Únavové zranění

V tom nejhorším možném případě se může objevit i únavové zranění. Tato únavová zranění totiž zaujímají až 50 % z celkových zranění při sportu. Jejich nebezpečí tkví v tom, že se nevyskytnou ihned během tréninku, ale zůstávají dlouho neodhalena až do doby, dokud cvičenec nezmění intenzitu. Teprve pak se daný problém objeví a pravděpodobně spolu s dalšími důsledky. Nejsme roboti a zkrátka ten čas na dobití baterek potřebujeme, jinak nás mohou potkat opravdu velké nepříjemnosti, které nám naši cestu na vrchol pěkně zkomplikují.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?