Jak vytvořit z cvičení zvyk?

Sandra pro Alfit blog 03.05.2022

Chcete patřit mezi cvičence, kteří nevynechají ani jeden jediný trénink? V tom případě si potřebujete vypěstovat nový normál. Nechte se inspirovat tipy níže, jak docílit toho, aby se pro vás z cvičení stala automatická věc.

Plánujte tréninky jako neodkladnou záležitost

Asi se shodneme na tom, že odkládání tréninků není vhodná cesta k pěstování si nějakého zvyku. Nejčastějším problémem, který nám většinou brání v pravidelném cvičení je čas, protože si ho mnohdy nezvládneme vyhradit. Tréninky jsou proto potřeba plánovat jako neodkladnou záležitost, kterou zkrátka musíte absolvovat za každou cenu. Když jste objednaní k zubařovi, také nepřemýšlíte nad tím, zda tam půjdete nebo nepůjdete, protože vás tlačí čas. Rovněž byste měli přistupovat i k plánovanému času tréninku.

Mějte plán B

Jsme lidi a i přes snahu plánovat se někdy stane, že nám hold věci nevyjdou tak, jak bychom chtěli. Existuje však jeden poměrně prostý trik, který rapidně zvýší šanci, že se budete držet své tréninkové rutiny a tím je záložní plán. Může se stát, že nebudete stíhat odcvičit hodinový trénink, který jste původně měli v plánu a v takové situaci je ideální přejít na plán B. Tím může být třeba 10 – 20 minutový trénink, na který si už udělá čas každý. Stále vám přeci zůstane 23 hodin a 40 až 50 minut z vašeho dne. Můžete si dát třeba rychlý trénink doma nebo se vydat na krátkou procházku, případně si zvolit takovou fyzickou aktivitu, po které nebudete mít pocit, že jste porušili váš rozvíjející se zvyk.

Zaměřte se na konzistentnost více než na intenzitu

Pokud s cvičením začínáte, snažte se nepřemýšlet tak, že chcete rychle měsíc před létem zhubnout 15 kilogramů, cvičit budete jak smyslů zbavení a většinu času během dne strávíte vážením a měřením se. Zkuste si spíše vytvořit nový normál, jinak řečeno rutinu, kterou když neopustíte, tak přijde ve správný čas i vysněný progres. Mnohem větší smysl bude dávat, když si zacvičíte 3x týdně, než se na poslední chvíli strhávat při tréninku s cílem dosáhnout za měsíc bikiny postavy.

Netlačte na pilu

Náročné tréninky v podobě úplně propoceného oblečení do poslední nitky sice mají něco do sebe, ale v tomto případě stále myslete na to, že se věnujeme tomu, jak si vytvořit cvičící návyk a ne jak si unavit svaly na celý týden. Jestliže to budete s cvičením hned na začátku příliš přehánět, nejen, že můžete velmi jednoduše přijít ke zranění, ale celé vaše úsilí s velkou pravděpodobností skončí tím, že hodíte ručník do ringu. Proto postupujte pomalu, naplánujte si tréninkový plán tak, aby si každá procvičená partie měla čas odpočinout a uvidíte, že dříve nebo později se z toho pro vás stane automatická činnost.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?