Co by měla vědět každá sportující žena?

Sandra pro Alfit blog 22.05.2022

Fyzická aktivita by měla být součástí každodenního života. Zejména u žen je však potřeba uvažovat nad správně zvoleným tréninkovým plánem, protože je jejich výkon ovlivňován mnoha faktory.

Vaše výkonnost může být ovlivněna několika faktory

Pravděpodobně už jste sama zažila dny, kdy jste s úsměvem na tváři trhala osobní rekordy. Také jste ale určitě poznala i ty o něco méně lepší dny, kdy jste s vypětím všech sil dosáhla sotva 50 % svého maxima. To je naprosto v pořádku, neboť to, jaký podáte při tréninku výkon, ovlivňuje mnoho faktorů. Může to být míra odpočatosti, stres, výživa, hydratace v okolí tréninku, ale i hormonální změny. Ano, i fáze menstruačního cyklu může značně ovlivnit váš výkon. Některé ženy tyto výkyvy takřka nepociťují a jiné sportovkyně si potřebují upravit svůj tréninkový plán přímo na míru svého cyklu, jinak by dost možná nebyly schopny trénink ani dokončit. S fázemi menstruačního cyklu pak úzce souvisí i silně kolísající pocity jako únava, stres, nálada, ale i motivace k tréninku.

Nevyhýbejte se těžkým váhám

Ať už je vaším cílem zhubnout, vytvarovat postavu či nabrat svalovou hmotu, silovému tréninku se na vaší cestě zkrátka nevyhnete. V žádném případě ale nemusíte mít obavy z toho, že kvůli silovému tréninku budete vypadat jako kulturistka. Silový trénink vám pouze pomůže vybudovat a udržet si svalovou hmotu, vytvarovat křivky a zlepšit zdraví kostí. Možná vás potěší i zpráva, že je to nejlepší možný způsob, jak odstranit tuk v oblasti problémových partií, a pokud jej zkombinujete ještě s aerobním cvičením, dosáhnete redukce tukových zásob a zároveň zpevníte svou postavu, což je pravděpodobně snem každé ženy.

Nižší hmotnost neznamená lepší výkonnost

Tělesná hmotnost je v oblasti sportu poměrně citlivé téma, obzvlášť pak mezi ženami. Pokud máte nadváhu, je velká pravděpodobnost, že když zhubnete, skutečně se vaše výkonnost může zvýšit, ale pokud však překročíte hranici a nebudete vašemu tělu poskytovat dostatek energie, odrazí se to špatným směrem nejen na vašem výkonu, ale ohrozíte i své zdraví. Myslete i na to, že pokud provádíte silová cvičení a vaše váha jde lehce nahoru, nemusí to být tuk, ale i nárůst svalové hmoty se na váze projeví.

Každá dřina musí být vyvážena regenerací

Po náročném ať už pracovním nebo studijním dni zjistíte, že abyste byla schopna dále fungovat, musíte si v první řadě odpočinout. Úplně stejně to má vaše tělo i u fyzické aktivity. Po tréninku tělo potřebuje zásoby glykogenu a opravit poškozená svalová vlákna, čemuž můžete pomoci správnou stravou, ale především dostatečnou regenerací. Základem správné regenerace je bez diskuze kvalitní spánek, ale potřebný je i dostatečný čas na opravení svalových vláken. To samozřejmě neznamená, že den po tréninku musíte celý proležet. Regenerovat totiž lze i aktivně. Příkladem může být lehký výklus, rychlá chůze nebo rekreační jízda.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?