Jak zhubnout trvale a bez jojo efektu?

Sandra pro Alfit blog 01.05.2022

S jarem přichází nová energie a s ní i obvyklá každoroční snaha zhubnout. Je ale na čase vystoupit z tohoto začarovaného kruhu, a proto se v dnešním článku budeme věnovat tomu, jak na to, aby byl letošní pokus konečně tím posledním.

Nepřepalte start

Trénink sedmkrát týdně, žádné bílé pečivo, žádné sladké a přísná dieta. První dny se sice budete cítit skvěle, ale po dvou týdnech podobného tvrdého režimu se zamyslíte nad tím, zda jste si neukrojili příliš velké sousto, neboť vám zkrátka a jednoduše začne docházet dech. Proto namísto intenzivního nasazení s cílem vymazání předchozích let nicnedělání, zkuste v první řadě takovou formu cvičení, která bude odpovídat vaší současné kondici. Začněte pozvolna a pomalu, protože i maličkosti vám postupem času přinesou velký progres. Navíc je pravděpodobnější, že u cvičení opravdu dlouhodobě vydržíte.

Dostatečně spěte

Spánek je velmi podstatný dílek celé této skládanky, který však bývá velmi často opomíjen.  Nejen, že dlouhodobý nedostatek kvalitního spánku vede k problémům s imunitou a strádá naše psychické zdraví, ale o dost hůře se vám bude hubnout. Proč? Nedostatek spánku totiž snižuje sytost a podporuje hlad. Zároveň se ale vybízí ke konzumaci kaloričtějších jídel, a tudíž i zvýšeného příjmu energie. Když nebudete mít energii a budete příliš unavení, asi se nerozhodnete jít cvičit a nebudete se večer ještě dělat se salátem. Mnohem pravděpodobnější je, že nebudete mít náladu vůbec něco dělat, už vůbec ne cvičit a ještě si vyvařovat a jednoduše skončíte třeba u pizzy. Proto opravdu dbejte na kvalitní spánek a dobíjejte si pravidelně energii, abyste se do takového koloběhu nemuseli vůbec dostat.

Buďte trpěliví

Mnoho jedinců snažících se zhubnout mnohdy nechápou, že nezhubnou 10 kilogramů za týden a že se jim nemusí v hubnutí dařit pořád stejně. Nežijeme ve vzduchoprázdnu a nelze tedy ovlivnit okolnosti, které působí na naše snažení. Proto se klidně může stát, vlastně je to dost pravděpodobné, že se objeví něco, co vám snahu při hubnutí trochu pokazí. Často je to právě to, že po nějakém čase snažení se hubnutí zkrátka zastaví. Z tréninku chodíte úplně vyčerpaní s pocitem, že jste ze sebe vydali maximum, ale to číslo na váze se prostě ani nepohne. Je důležité říct, že je to zcela normální jev a nejste jediní, komu se něco takového přihodilo. Už je však méně jedinců, kteří i v takové situaci pokračují se cvičením a spíše se pak vracejí do starých kolejí. Proto setrvejte a nic nevzdávejte, další změny se brzy objeví.

Vyvarujte se přístupu ,,všechno, nebo nic“

Tento způsob hubnutí v žádném případě nemůže nikdy trvat dlouhodobě. Nikdo z nás není dokonalý a snaha o to, stát se jim, vás dříve nebo později vyčerpá. Že jste neodolali, když vám kamarádka nabídla domácí koláč? No pokud nesníte celý plech, tak je to přeci úplně normální a není důvod mít ze sebe pocit selhání. Pokuste se nevěnovat podobným banalitám pozornost, vraťte se zpět na trať a pokračuje na cestě za vaším snem.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?