Jaké faktory mohou ovlivňovat hubnutí?

Sandra pro Alfit blog 15.05.2022

Cvičíte pravidelně a na maximum, zdravě se stravujete, ale stále nijak výrazně nehubnete? Existuje hodně faktorů, které mohou ovlivňovat celou vaši cestu za vysněnou postavou, a proto se je rozhodně vyplatí znát.

Pohlaví

Také jste někde zaslechli, že to mají ženy v hubnutí oproti mužům mnohem obtížnější? Není to proto, aby měly ženy neustále nějakou výmluvu, ale opravdu to tak je. Organismus žen totiž vždycky bude fungovat úplně jinak, než organismus mužů. Je to především z důvodu, že ženy mají zcela odlišné tělesné složení, hladiny hormonů, metabolické pochody, výdej energie a také mnohem obtížněji dosahují kalorického deficitu. Zároveň mají těla mužů větší množství svalů a vyšší hmotnost, což znamená, že k udržení vyrovnané kalorické bilance spotřebují více energie.

Počáteční hmotnost

Ve spravedlivém světě byste si pravděpodobně mysleli, že rychlost hubnutí bude pro všechny úplně stejná, a že všichni mají možnost za určitou dobu shodit stejný počet kilogramů. Teď vám tuto domněnku ale vyvrátíme. Jestliže nebudeme brát v potaz pohlaví a zaměříme se pouze na dvě ženy, které se obě skutečně pravidelně hýbají a dodržují kalorický deficit, tak se jejich výsledná hodnota váhového úbytku bude úplně lišit. Do této hry totiž vstupuje faktor jménem počáteční hmotnost. Jestliže vaše kamarádka váží 120 kg a vy 70 kg a obě dodržujete již zmíněný pohyb a kalorický deficit, na váze bude očividné, že se vaší kamarádce bude ve shazování kil bude dařit víc. Samotné hubnutí je cesta na dlouhou trať, neboť máte na začátku pocit, že vám hubnutí jde a postupně se celý proces začne zpomalovat. V této chvíli je důležité vydržet a nepřestat.

Velikost kalorického deficitu

Doporučená velikost kalorického deficitu je přibližně 15 – 20 %, bez čehož byste dosáhli redukce hmotnosti jen těžko. Pokud byste se pravidelně nacházeli v přílišném kalorickém deficitu, mohlo by dojít ke ztrátě svalové hmoty, zvýšené únavě, potížím s trávením či jiným zdravotním potížím. Ať už se tedy do hubnutí ponoříte jakkoliv, s kalorickým deficitem to v žádném případě nepřehánějte. Jak už jsme ale malinko prozradili, i přes to, že bude kalorický deficit u dvou osob procentuálně stejný, výsledná čísla se budou lišit. Bezpochyby to může souviset s již výše zmíněným pohlavím nebo i s tělesným složením. Příklad si dáme na dvou mužích, kteří oba váží 90 kg. Mají však úplně jiný podíl svalové hmoty, tudíž budou mít i odlišnou energetickou spotřebu a následně i velikost kalorického deficitu.

Kvalita spánku

Všimli jste si, že některým osobám se v hubnutí opravdu daří? A nenapadlo vás, že to může být proto, že dbají a dodržují kvalitní spánek? Jestliže budete mít delší dobu spánkový deficit, velmi pravděpodobně se odehrají některé změny v koncentracích hormonů, které regulují pocit hladu a sytosti. Zároveň se zvýší hladina kortizolu, který podporuje ukládání tuku a velkou roli může hrát i zvýšení krevního tlaku, zvýšené náchylnosti k depresím a poklesu imunitních funkcí. Navíc asi nikdo nebude mít náladu hodinu cvičit po probdělé noci, a tudíž to schytá i váš celkový energetický výdej.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?