Tabata, jedno z nejúčinnějších cvičení

Sandra pro Alfit blog 07.10.2021

Jedná se o rozmanité a zároveň zábavné cvičení, kterým můžete zpestřit svůj tréninkový plán. Patří sice k náročnějším druhům cvičení, zato ale přináší spoustu úspěchů a výhod.

Co je to tabata cvičení?

Tabata je forma intenzivního intervalového tréninku, tudíž patří k těm náročnějším cvičením. Zahrnuje relativně krátké intervaly, které se střídají s pauzami, stejně jako u intenzivního intervalového tréninku. Tabata trénink se však od HIIT liší základním rozdílem, a to že trvá vždy 4 minuty a zahrnuje pouze jedno cvičení. Cviky, které jste si vybrali konáte v maximální intenzitě po dobu 20 sekund. Poté následuje 10sekundová pauza. Celý tento proces je potřeba zopakovat 8x za sebou, čímž naplníte ony 4 minuty. Máte-li odcvičeno, přichází 1minutová pauza a poté je potřeba celý proces 8x opakovat.

Pro koho je tabata vhodná?

I přes velkou náročnost ji zvládne každý, stačí si celý trénink přizpůsobit svým možnostem a výkonnostním schopnostem. Ze začátku lze odcvičit 4 kola s lehčími cviky a postupně zvyšovat svému tréninku úroveň tak, že později zvládnete odcvičit 8 kol obsahující náročnější cviky. Základní však je, cvičit všechny cviky stále na maximum, samozřejmě vždy v rámci svých fyzických schopností. Pokud s tabata cvičením začínáte, můžete si dát mezi jednotlivými koly delší pauzu, kdy budete mít čas se vydýchat a připravit na další 4 minuty.

Výhody tabata cvičení

  • Zábavné a pestré cvičení
  • Skvělý doplněk, k již nastavenému tréninkovému plánu pro lepší výsledky
  • Časově nenáročné cvičení
  • Rychlý nárůst kondice
  • Velmi účinné cvičení pro spalování kalorií
  • Ideální domácí cvičení

Co je k takovému cvičení potřeba?

Velkou výhodou tabaty je rozmanitost a variabilita celého cvičení. Můžete cvičit pouze s vlastní váhou nebo pro efektivnější trénink využít cvičební pomůcky. Mezi velmi účinné fitness pomocníky, které se nejčastěji u tabata cvičení používají patří činky, s kterými máte možnost provádět nespočet cviků. Stejně tak je možnost zařadit do tréninku skoky přes švihadlo, zvedání medicinbalu, cviky s kettlebellem nebo i výstupy na schod.

Jaké cviky při tabatě provádět?

Pokud nemáte s tímto cvičením žádné zkušenosti, doporučujeme se zpočátku zaměřit na cviky, které působí na velké svalové partie. Díky tomu uvidíte velké výsledky ve zpevněných svalech a zlepšení vaší kondice. Cviky, které můžete do cvičení zařadit mohou být dřepy, kliky, angličáky nebo rychlé sprinty, které lze provádět i na běžeckém pásu. K těmto cvikům je možné pro větší efektivitu využít již zmíněné fitness pomůcky.

Podstatné je rozcvičení

Poctivé rozcvičení je u tabaty obrovsky důležité. Proto je před každým tréninkem vyžadována 10minutová rozcvička, při které dostatečně zahřejete své tělo a připravíte ho na následný výkon. Do rozcvičení lze zařadit svižnou chůzi na běžeckém pásu nebo třeba i cviky, které při tabatě následně uplatníte. Abyste se opravdu jen zahřáli, provádějte cviky na 50 % vaší maximální tepové frekvence a poté můžete začít samotný trénink.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?