Proč je lepší cvičit ráno než večer?

Sandra pro Alfit blog 21.04.2022

Zpočátku může být náročné se k rannímu tréninku přemluvit, ale na oplátku získáte odměnu v podobě kvalitnějšího života po psychické, ale i fyzické stránce. Objevte hlavní benefity ranního cvičení v následujících řádcích.

Budík pro metabolismus

Ranní trénink zajistí, aby váš metabolismus fungoval na plné obrátky během celého dne. Ať už cvičíte na lačno nebo po lehké snídani, v obou případech probudíte látkovou výměnu, která následně podpoří spalování nadbytečných kalorií při tréninku, ale i dlouhou dobu po něm. Přijaté živiny během dne pak tělo využije pro regeneraci a i jako stavební materiál. Nejlepší způsob, jak probudit metabolismus je kardio či silové cvičeníintenzivní intervalový trénink. Probudit a rozehřát své tělo můžete ale třeba i ranní jógou, která zajistí protažení všech svalových skupin.

Zvýšená produktivita

Ranní aktivitou vyčistíte svou hlavu a hned nato si můžete užít odměnu v podobě zvýšené produktivity, pozornosti, soustředěnosti, výkonnosti a kreativity. Tyto uvedené schopnosti vám přispějí k plnohodnotnému fungování během dne a především je využijete při konání pracovních povinností. Značně se zlepší i schopnost řešit obvyklé problémy, které nás během dne zpravidla potkávají. Jakmile vám odhodlání k rannímu cvičení zůstane, lenost ve vašem životě začne ztrácet místo a doprovázející energie vám umožní vykonávat veškeré odkládané záležitosti s chutí.

Klidný a kvalitní spánek

Již mnoho studií dokázalo, že ranní trénink má pozitivní účinek na spánek. Nejen že doba usínání se výrazně zkrátí, ale úsek hlubokého spánku se stane mnohem kvalitnějším. Jestliže se během spánku setkáváte s častým probouzením, tak i vy byste měli upravit svůj tréninkový plán a zkusit si nastavit rutinu na ranní hodiny. Přes den se totiž tělo dostane do relaxační fáze, což přispěje ke kvalitnějšímu a hlubšímu spánku. Přesně opačný efekt na spánek má intenzivnější cvičení ve večerních hodinách, kdy je vaše tělo v nabuzeném stavu, udržuje vyšší teplotu a stále pracující mysl. Někomu to jistě může vyhovovat, ale pokud řešíte zmíněné nepříjemnosti související se spánkem, zkuste zaměnit večerní trénink za ranní.

Odrazový můstek k dobré náladě

Pravidelným ranním cvičením vybudujete pevné základy pro každodenní přítomnost dobré nálady. Pozitivní naladění, které po cvičení pocítíte, vás bude pronásledovat celý den. Brzký trénink je prospěšný i v boji proti depresím a úzkostem, jelikož se během fyzické aktivity z těla vyplavují endorfiny, jejichž účinek pomáhá snížit stres, bolest a navodí pocit euforie. Pokud jej budete provádět pravidelně, tento pocit euforie si můžete užívat po celý zbytek dne, a to včetně ostatních psychologických benefitů.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?