Proč a jak kombinovat kardio cvičení se silovým tréninkem?

Sandra pro Alfit blog 21.06.2021

Kombinací silového tréninku a kardio aktivity docílíte velice účinného cvičení, které přináší celou řadu výhod. 

Silový trénink a kardio cvičení

Pod pojmem hubnutí rozumíme snižování tělesné hmotnosti, což je možné praktikovat různými způsoby. U hubnutí je především důležité, aby se jednalo o redukci množství tělesného tuku, tudíž by se neměla snižovat svalová hmota. Silový trénink spočívá v tom, že při něm dochází k budování a zpevnění svalové hmoty a síly

Jak posilování a budování svalů podporuje hubnutí?

Budete-li mít více svalové hmoty, váš metabolismus bude pracovat rychleji, což znamená, jak si vaše tělo dokáže poradit s energií přijímanou stravou. Každý, kdo má rychlý metabolismus dokáže rychleji hubnout a spalovat nadbytečné kalorie. Proto aktivní jedinec, který pravidelně cvičí a má svalovou hmotu dokáže lépe spálit tuk, a tudíž i hubnout, protože čím více svalové hmoty máte, tím více energie vaše tělo musí využívat. Metabolická aktivita svalové hmoty představuje cca 25% z celkového energetického výdeje, tudíž je mnohem aktivnější než tuk, jehož metabolická aktivita je cca 5%.

Kombinace silového tréninku a kardio cvičení

Velmi často se za účelem hubnutí využívají pouze aerobní cvičení a různé kardio aktivity, jakými jsou např. běh na běžeckém pásu, jízda na cyklotrenažéru nebo rotopedu a další aktivity na kardio trenažérech. Pokud s cvičením začínáte, je lepší věnovat svůj čas pouze danému trenažéru a posupně si na něj zvykat. Pro vaše tělo je takový pohyb úplně nový, tudíž i lépe zaznamenáte úbytek hmotnosti. Ovšem nejlepší možností je zkombinovat silový trénink a kardio cvičení, čímž se výrazně zvýší účinnost a efektivita celého tréninku. To, v jakém poměru tyto dvě formy cvičení zkombinujete záleží na vaší celkové kondici, a především na vašich cílech. Pokud máte v plánu uběhnout celý maraton, rozhodně dejte přednost vytrvalostním a aerobním aktivitám a silový trénink využívejte jako takový doplněk. Chcete-li dosáhnout redukce tukových zásob a zároveň zpevnit své problémové partie, pokuste se o rovnováhu – 50% silové cvičení a 50% kardio cvičení.

Jak zkombinovat silový trénink s kardio cvičením?

Existuje spoustu možností, jak lze tyto dvě cvičení sloučit do jednoho tréninku. Můžete je provádět zvlášť jako samostatné tréninkové jednotky, kdy je jednoduše budete střídat tak, aby vám to vyhovovalo. Druhý způsob je takový, že tyto dvě formy cvičení můžete zahrnout do jednoho tréninku. To znamená, že budete vykonávat běžné cviky, jako jsou dřepy, posilování s činkami nebo kliky, které budete prokládat během na běžeckém pásu, cvičením na eliptickém trenažéru nebo jinými kardio trenažéry a cviky. Domácí trenažéry můžete využít i pro zahřátí před samotným cvičením, nebo jako aktivní odpočinek na konci tréninku.

Vliv silového tréninku a kardio cvičení na zdraví

Jak silové, tak i kardio cvičení sebou nesou obrovské výhody. Kombinací těchto dvou forem cvičení získáte mnohem více benefitů, které mají příznivý účinek pro vaše tělo, zdraví a výsledky. Kardio cvičením se zvyšuje kapacita plic a srdce, podporuje imunitu a kardiovaskulární systém. Silový trénink vám kromě posílení svalové hmoty přinese také posílení kloubů a kostí, zlepší se vaše koordinace, celkové držení těla a poslouží vám i jako prevence zranění.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?