Jak s masážním rollerem zlepšit výkonnost a regeneraci?

Sandra pro Alfit blog 19.04.2022

Poslední dobou si masážní rollery získávají velkou oblibu, ať už u profesionálních sportovců, tak i u rekreačních cvičenců. Abyste ale získali veškeré benefity masážního válce, je potřeba vědět, jak ho správně používat a právě tomu se budeme věnovat v dnešním článku.

Jak masážní roller používat?

Pamatujte, že k uvolnění svalstva dochází za pomocí tlaku tělesné váhy proti masážnímu válci. Masážní válec tedy v první řadě umístěte pod vámi vybranou svalovou partii a následně se pomalým tempem posouvejte tělem nahoru a dolu. Jestliže byste chtěli promasírovat například lýtkové svalstvo, doporučujeme se s pěnovým válcem posouvat od kolene až po patu. U masírování vrchních zad se položte s pokrčenými koleny tak, aby byl roller ve středu vašich zad. Následně se zase pohybujte nahoru a dolu až po oblast ramen. Potřebné svalové skupiny masírujte přibližně po dobu 30 sekund, ale pokud pociťujete o něco bolestivější a ztuhlejší místo, nebojte se dobu jemného masírování prodloužit o dalších 30 sekund.

Pro které svalové partie se používá masážní roller?

S pěnovým válcem můžete promasírovat a uvolnit téměř všechny svalové skupiny vašeho tělo. Existují však i svalové skupiny, u kterých se používání masážního rolleru nedoporučuje. Jednou z nich je spodní část zad a právě masírování této části těla se řadí k nejčastějším chybám u používání rolleru. Naopak, masážní roller je ideální pro uvolnění lýtkových svalů, kvadricepsů, hamstringů, také ho můžete využít u hýžďového svalstva a vrchních zad.

Proč využívat masážní roller i při rozcvičce?

Mnoho cvičenců zařazuje masážní roller už na úplném začátku tréninku. Jakmile ale použijete masážní válec ještě před strečinkem, tak vám to žádný extra velký efekt nevykouzlí. Mnohem lepší je totiž roller použít až po strečinku a nejlépe dynamickém, nebo můžete masáž s pěnovým válcem zkombinovat se strečinkem, díky čemuž můžete očekávat nejen zvýšený rozsah pohybu, ale i příznivý vliv na rychlost a sílu.

Jak pomůže masážní roller s regenerací po výkonu?

Zrovna vám skončil velmi těžký trénink, sotva chodíte a ještě k tomu vás čeká hned zítra trénink další? Tak přesně v takové situaci se pěnový válec jeví jakožto ten nejlepší pomocník. Při aplikaci tlaku na dané bolestivé místo se začne zrychlovat krevní průtok, což pomůže k rychlejší opravě poškozeného svalstva a zároveň rychlejší regeneraci. Pokud je i váš program poměrně nabitý a musíte stále podávat perfektní výkony, do noty vám budou hrát i další benefity masážního rolleru. Kromě snížené bolestivosti svalstva má totiž pozitivní vliv i na další oblasti týkající se výkonu – rychlost, aktivace svalstva a schopnost měnit směry.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?