Jste ektomorf, mezomorf nebo endomorf?

Sandra pro Alfit blog 28.09.2021

Pojem somatotyp je v rámci tréninkové aktivity podstatně důležitý, jelikož může výrazně ovlivnit vaše výsledky, efekt cvičení a navíc díky němu snadněji dokážete nastavit svůj trénink a způsob stravování.

Ektomorf

Mezi nejčastější znaky patří štíhlá a hubená postava s dlouhými a štíhlými končetinami. Ektomorf má subtilnější kostru, malé množství tuků v těle a rychlý energetický výdej. Velmi rychle spaluje sacharidy a tuky, což může být naopak problém při nabírání nebo budování svalové hmoty, jelikož je to u tohoto somatotypu velmi obtížné. Prakticky může konzumovat všechno, aniž by přibral. Pokud se osoba tohoto typu rozhodne dělat kulturistiku, musí zároveň počítat s tím, že to nebude lehká cesta. Ektomorf má ovšem předpoklady být úspěšný především ve vytrvalostních sportech. Vzhledem k rychlému metabolismu je důležité, aby ektomorf přijímal více energie, než jeho tělo stihne spálit, tudíž by měl jíst alespoň 6x denně.

Mezomorf

Typickými znaky mezomorfa jsou svalnaté končetiny, hrudník a široká ramena. Horní část těla bývá většinou ve tvaru trojúhelníku, má velmi silné kosti, kostru a pevnou stavu těla, přičemž má ale úzký pás a boky. Mezomorf má nejlepší předpoklady k rychlému růstu svalové hmoty, ale zároveň velmi dobře spaluje tuky, stačí mu vždy pouze mírně upravit režim. To znamená, že lidé s mezomorfním somatotypem mají i rozsáhlé možnosti v oblasti sportu. V rámci cvičení by si měly dávat pozor na přetrénování, k čemuž občas mývají sklon. Co se týče stravy, tak je důležité, aby byla dostatečně pestrá a pravidelná a počet jídel by se měl pohybovat okolo pěti denně.

Endomorf

Endomorf se nejčastěji vyznačuje vyšší tělesnou hmotností, a tudíž také větším množstvím tuku v těle. Bývají to lidé, kteří jsou velmi často méně aktivní. Dalšími typickými vlastnostmi jsou mohutné a těžké kosti, široké těžiště těla a vyznačují se středně vysokou nebo malou postavou s kratšími končetinami. Mají velmi dobrý potenciál pro růst svalové hmoty, ovšem s ním i k nabírání tuku, jehož spálení není vůbec snadné. Osoby s tímto somatotypem občas mývají i sklon k nadváze, tudíž je potřeba, aby si hlídaly svůj jídelníček. Přijatá energie by měla být rozložena do pěti jídel, neměla by však přesahovat energii vydanou. Vzhledem k tomu, že endomorf má velmi statnou a pevnou kostru, vynikají nejvíce v oblasti silových cvičeních a bojových sportech. Pro udržení si optimální váhy je ovšem potřeba klást největší důraz na aerobní cvičení, ke kterému lze využít různé kardio trenažéry, jelikož dokážou nabídnout opravdu účinné cvičení a viditelné výsledky. 

Proč je důležité vědět, jaký jste somatotyp?

Každý člověk je úplně jiný a jedinečný a podle typu postavy je možné mnohem lépe nastavit typ cvičení a způsob stravování, který vám bude nejvíce vyhovovat. I přes to, že byste si sportovní aktivitu měli vybírat srdcem, můžete zjistit, ve kterých máte dispozici vynikat. Jak již bylo zmíněno, každé tělo je úplně jiné a mělo by se rozvíjet po všech stránkách, ale pokud zjistíte, jaký jste somatotyp, může vám to výrazně pomoct k dosáhnutí svého cíle.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?