Jak lze aktivně regenerovat?

Sandra pro Alfit blog 17.08.2021

Aktivní regenerace je velice účinný způsob, jak uvolnit svaly, nervovou soustavu, a zároveň zlepšit svou fyzickou kondici, což může vést k lepším výkonům.

Jaké jsou způsoby regenerování?

V dnešní době existuje spoustu moderních metod, které nám pomohou připravit naše tělo na další výkon a jednou z nich je regenerace. Regenerace je v každém případě stejně důležitá jako výživa nebo samotný trénink. Pokud byste regeneraci nevěnovali dostatek času, tělo si o odpočinek později řekne samo a velmi často tím horším způsobem, ať už je to zranění, přetrénovanost či vyčerpání. Regeneraci rozdělujeme na dva základní druhy – aktivní a pasivní. Oba dva způsoby jsou ovšem velice důležité.

Co je to aktivní regenerace?

Aktivní regenerace se většinou skládá z různých aerobních aktivit, které mohou mít mnoho podob. Aktivní regenerace se považuje za mnohem kvalitnější, než je tomu při pasivní regeneraci. Během aktivní regenerace dochází ke zvýšení průtoku krve do svalů i přesto, že se nejedná o příliš náročný pohyb. Stejně tak jako u všech kardio cvičení, tak i u aktivního odpočinku by se měl cvičenec pohybovat v nízké intenzitě, ale zároveň by měla být dostatečně vysoká, aby došlo k vyplavení nežádoucích látek z těla.

Jakou podobu může mít aktivní regenerace?

Jak již bylo zmíněno, aktivní regenerace se může skládat z jakékoli aerobní aktivity, a tudíž může mít mnoho podob. Mezi nejčastější způsoby aktivního regenerování se řadí jízda na kole či cyklotrenažéru, plavání, procházky a lehký výklus doma nebo na běžeckém pásu. Vždy byste si ovšem měli hlídat svou tepovou frekvenci, která by se měla při těchto aktivitách pohybovat okolo 60 – 70% vaší maximální tepové frekvence. K aktivní regeneraci můžete stejně tak využít i lehké činky, odporové gumy nebo provádět cvičení s vlastní váhou. Cílem aktivního odpočinku je rozproudit krevní oběh, cirkulaci kyslíku a odstranit ztuhlost a bolest svalů, díky čemuž se budete moci rychleji vrátit k vysoce intenzivním tréninkům.

Jaké má aktivní regenerace výhody?

Mimo vyplavení laktátu a ostatních nežádoucích látek v těle je tu i další velký benefit, což je zlepšení mobility, která může být problémová především u sportovců, kteří se věnují silovému cvičení. Jestliže si zvolíte vhodnou aktivitu, budete se cítit mnohem lépe a zároveň zapracujete na zvýšení mobility, flexibility a v neposlední řadě se zlepší vaše celková kvalita pohybu. Aktivní regenerace má velmi příznivý vliv i na posílení kondice, jelikož i aerobní cvičení má svou podstatnou roli, zejména pokud cvičíte pravidelně a intenzivně. Navíc takové kardio cvičení podstatně usnadní celkovou regeneraci svalů.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?