Jak dosáhnout maximální svalové regenerace?

Sandra pro Alfit blog 12.08.2021

Každý, kdo chce po svém těle určitý výkon, musí svému tělu na oplátku dopřát dostatečný odpočinek. Existuje hned několik aspektů, které regeneraci vašich svalů po náročném tréninku výrazně vylepší.

Aktivní regenerace

Aktivní regenerace je považována za nejlepší způsob pro kvalitní regeneraci. To je dáno tím, že během aktivního, byť nenáročného pohybu dochází ke zvýšení průtoku krve do svalů, které jste při tréninku aktivně zapojily. Aktivně regenerovat znamená, provádět pohybovou aktivitu při nízké intenzitě, tedy asi okolo 60 – 70% vaší maximální tepové frekvence, aby mohlo dojít k odplavení laktátu. Aktivní regenerace se tedy většinou skládá z aerobního cvičení, které má mnoho různých variant. Může se jednat například o jízdu na cyklotrenažéru nebo lehký výklus na běžeckém pásu. Tento druh zotavení je klíčový pro minimalizaci opožděného nástupu bolesti svalů.

Spánek

Pro správnou regeneraci svalů je klíčový i spánek. Pokud vašemu tělu nedopřejete dostatečný odpočinek, může to mít za následek neefektivní spalování tuků, a dokonce i ztrátu svalů. Během tréninku se totiž poškozují vaše svalová vlákna, která jsou potřeba znovu opravit a přesně k tomu spánek slouží. Poškozená svalová vlákna a následná regenerace je zásadní pro správný růst svalů a snížení kalorií v těle. Aby se vaše svaly zregenerovaly a tělo si řádně odpočinulo, doporučuje se spát cca 7 – 8 hodin. Spánek ale není důležitý pouze pro správnou regeneraci, ale i pro samotný průběh tréninku

Masáž

Stejně jako předchozí tipy, tak i různé masáže svalů mohou výrazně pomoci k regeneraci svalů. V první řadě se zlepší prokrvení končetin a sníží se psychické napětí. Pro lepší zotavení vašich svalů vám může výrazně pomoci ruční masážní stroj od značky Tunturi, který vaše svaly zahřeje, sníží případnou svalovou bolest a zajistí celkovou relaxaci. Stejně tak můžete využít i masážní míčky, u kterých už je ale potřeba, oproti masážnímu stroji, vyvíjet tlak a používat sílu k masáži konkrétních svalů.

Pitný režim

Dalším velice důležitým aspektem pro maximální regeneraci svalů je správný pitný režim. Pitný režim je totiž potřeba pro správné vstřebávání živin, koneckonců voda stojí za vznikem života. Ať už jezdíte na kole, nebo se věnujete silovému tréninku s činkami, pokaždé ztratíte velké množství tekutin, které musíte pravidelně doplňovat. Tekutiny, které během cvičení ztatíte, obsahují i důležité minerály, jejichž nedostatek se může projevit svalovými křečemi, únavou a především se výrazně zhoršuje schopnost regenerovat. Pokud tedy chcete zotavení z tréninku urychlit a dosáhnout maximální svalové regenerace, nezapomínejte dodržovat pravidelný pitný rěžim.

Strečink

Strečink je skvělý způsob, jak zmírnit svalové napětí před i po cvičení. Navíc správným a poctivým strečinkem pomůžete regeneraci svalů a vyhnete se tak možnému zranění. Strečink má v tréninku každého sportovce své opodstatnění, přičemž jedním z nich je vždy rychlejší a kvalitnější regenerace svalů. Mimo správnou regeneraci má ale dobrý vliv i na vaši flexibilitu během cvičení, snižuje stres a zlepšuje držení těla, tudíž by se na něj nemělo v žádnem případě zapomínat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?