Je účinnější jízda na cyklotrenažéru nebo běh na běžeckém pásu?

Sandra pro Alfit blog 13.04.2022

Jízda na cyklotrenažéru a běh na běžeckém pásu se řadí mezi nejoblíbenější aerobní aktivity, poněvadž jsou při usilování o redukci tuku velmi účinné. Přece ale musí být jedna z nich účinnější. Jaká?

U jaké aktivity spálíme více kalorií?

Změřit si přesný energetický výdej je není moc jednoduché, ale přibližně to odhadnout už lze zvládnout. Pojďme si tedy ukázat příklad spápelných kaloriích průměrné ženy o hmotnosti 65 kg při jízdě na cyklotrenažéru a běhu na běžeckém pásu. Pokud žena na běžeckém pásu poběží pomalejším tempem cca 9,6 km/hod, spálí přibližně 640 kalorií za hodinu. Pokud by se však rozhodla pro jízdu na cyklotrenažéru o rychlosti 17 km/hod, vydala by za jednu hodinu 440 kalorií. Je tedy zřejmé, že běháním lze spálit více kalorií, než jízdou na cyklotrenažéru. U mužů se pak pohybují čísla spálených kalorií za hodinu ještě víš. Při výběru sportu byste však něměli hledět pouze na počet spálených kalorií, ale v úvahu byste měli brát ještě další faktory.

Jak dlouho budete aktivitu vykonávat?

Jak již bylo sděleno, předchozí ukázkový příklad se vztahoval k energetickému výdeji za 1 hodinu. Pokud ale máte v plánu sportovat naprosto odlišnou dobu, bude pro vás předešlá informace o počtu spálených kalorií za hodinu, úplně zbytečná. Je totiž obrovský rozdíl v tom, zda si vyhradíte na daný sport půl hodiny či hodinu denně, nebo se budete hýbat celé odpoledne. Pak totiž můžete běžet půl hodiny v kuse tempem sprinterského závodníka, ale někdo vedle vás bude cvičit na cyklotrenažéru v aerobním a klidném režimu výrazně delší dobu a může spálit více kalorií než vy.

Zdraví je na prvním místě

Při rozebírání všech těch kalorických výpočtů bychom ale neměli zapomínat na to nejdůležitější, a to je zdraví. Jednoduše řečeno, pohybová aktivita, kterou si zvolíte, by vám neměla způsobovat žádnou nepříjemnou bolest. Samozřejmě s výjimkou bolesti svalů, neboť té se čas od času zkrátka nevyhnete. Vždycky tedy volte pohyb, který vám je příjemnější a pro vaše tělo pohodlnější. Pokud vás například trápí nadváha nebo obezita, lepší volbou pro vás bude jízda na cyklotrenažéru nebo rychlejší chůze, protože byste při běhání mohli příliš namáhat svůj pohybový aparát. Jestliže vás naopak bolí záda a cítíte zvýšenou bolest při jízdě na cyklotrenažéru, pak pro vás bude vhodnější běh, u kterého své záda nebudete tak namáhat.

Pohybová aktivita vás musí bavit

V neposlední řadě je potřeba, aby vás daná pohybová aktivita bavila a dělala vám radost, poněvadž ji tak vydržíte vykonávat dlouhodobě, s větším nadšením a úsilím. Jestliže chcete běhat na běžeckém pásu jen proto, že na něm spálíte o něco více kalorií i přes to, že by vás více bavilo cvičení na cyklotrenažéru, pak je to špatně. Při výběru aktivity můžete bez obav zapomenout na nějaká doporučení týkající se spálených kalorií a věnujte se čistě tomu, co vás bude bavit víc. I to se totiž pak příznivě odrazí na vašich výsledcích.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?