Proč se věnovat cyklistice?

Sandra pro Alfit blog 12.07.2021

Jízda na kole je jedna z nejvíce doporučovaných venkovních kardio aktivit. Jedná se totiž o velmi zdravý pohyb, který vám může výrazně pomoct spálit kalorie a posílit svalstvo celého těla. 

Výborné kardio

Cyklistika je jedna z nejlepších venkovních kardio aktivit, pomocí které dokážete spálit nespočet kalorií a je důkazem, že spalovat kalorie lze i zábavnou metodou. Stejně jako na cyklotrenažéru by se měla tepová frekvence při jízdě na kole pohybovat v nižší tepové frekvenci, tedy okolo 55 % vaší maximální tepové frekvence. To, kolik kalorií při jízdě na kole spálíte závisí zvláště na vaší tělesné hmotnosti a intenzitě jízdy. Jeli nicméně vašim cílem opravdu snížit váhu, je nezbytné věnovat se jízdě na kole pravidelně, což znamená alespoň 2 – 3x týdně po dobu minimálně 30 minut. Budete-li na kole jezdit pravidelně, brzy na sobě zpozorujete výborné výsledky. 

Posílíte velké množství svalů

Jednou z největších výhod kola je kombinace kardia a silového cvičení. Nejen že na kole posílíte dolní část těla, ale důraz je kladen i na horní polovinu těla. Během normální klidné jízdy jsou nejvíce zapojeny lýtka a stehna. Pokud vyrazíte do poněkud náročnějšího terénu, perfektně zapojíte CORE neboli střed těla, zabírat začnou také hýždě, ramenní svaly, záda i břišní svalstvo. Zkrátka a jednoduše vám kolo může pomoct k vytvarování a posílení celého těla.

Šetří klouby a zpevňuje kosti

Běh je taktéž aerobní aktivita, při které můžete spálit velké množství kalorií, ale jsou zde o něco více zatěžovány klouby. Cyklistika je ideální v tom, že jízdou nijak výrazně své klouby nezatěžujete, ani pokud byste praktikovali intenzivnější šlapání. Jízda na kole prospěje dokonce i vaším kostem, jelikož odpor, který je vyvíjen na svaly působí i na kosti, které postupně zvyšují svou hustotu a pevnost. 

Způsobuje pocit štěstí

Cyklistika jako taková vede k produkci hormonu endorfinu, což je takzvaný hormon štěstí. Způsobuje pocit štěstí, radost, dobrou náladu, a dokonce i tlumí bolest. A právě to je ten důvod, proč má jízda na kole příznivé účinky vůci vaší fyzické, ale i psychické pohodě. Zároveň tuto sportovní aktivitu vykonáváte ve venkovním prostředí, k čemuž přispívá i výrazné okysličení mozku, a to přirozeně vede ke zvýšení aktivity. Můžete postupně poznávat spoustu nových míst a zajímavých památek, díky čemuž vás může jízda na kole bavit ještě víc.

Cyklistika ve špatných klimatických podmínkách

Při špatných klimatických podmínkách už si na kole příliš nezajezdíte, ale udržovat si dobrou formu je stále potřeba. Veškeré přednosti, které vám může klasické kolo nabídnout, můžete využít i u cyklotrenažéru. Cyklotrenažér je velmi oblíbený stroj, který dokonale simuluje jízdu na kole a je často využíván jako příprava cyklistů mimo sezónu, ale stejně tak je vhodný pro domácí kondiční cvičení po celý rok. Při jízdě můžete použít aplikaci IFIT, která umožňuje plánování tras s videem a cyklotrasami, doporučí vám jídelníček, rozvrh a řád tréninku, abyste zůstali stále fit. Takže pokud si chcete zkusit zajet závod Tour de France nebo chcete mít jistotu, že za každých podnebních podmínek si budete moci zajezdit, tak by ve vaší domácí posilovně cyklotrenažér neměl chybět.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?