Nejčastější chyby, které dělají ženy při cvičení

Sandra pro Alfit blog 14.03.2022

Patříte také mezi ženy, které už nějakou tu dobu cvičí, ale stále jste se nedočkaly změn na své postavě? Právě s tímto problémem se potýká opravdu mnoho žen. Ujistěte se tedy, že neděláte některou z následujících chyb.

Vyhýbají se těžkým váhám

Nejčastějším důvodem, proč se ženy vyhýbají silovému tréninku s činkami je, že nechtějí, aby jejich postava připomínala figuru chlapa. Tuto větu můžete rovnou vypustit z hlavy, protože vám silový trénink jen tak mužskou postavu nevykouzlí. Ženy totiž mají úplně odlišné hladiny hormonů, které svalový růst ovlivňují, a tudíž není možné, aby měly díky silovému tréninku stejně svalnaté tělo jako muži. Silový trénink vám pomůže tělo zesílit, zpevnit a navíc při něm spálíte i velké množství kalorií. A jestliže jste se někdy setkaly s ženou, která měla muskulaturu jako muži, určitě to není způsobeno pouhým silovým tréninkem, ale na svědomí to budou mít jiné podpůrné látky.

Dělají jen kardio

Cílem mnoha žen je zhubnout a jak jinak toho přeci docílit, než kardiem. Kardio bezpochyby patří mezi jeden z nejlepších způsobů, jak shodit nadbytečné tuky, ale to přeci neznamená, že to běhání na běžeckém pásu nemůžete obohatit o několik silových cviků. Právě kombinace silového tréninku a kardia je skvělá cesta, jak získat vysněnou ženskou postavu s viditelnými křivkami. Navíc vám kombinace těchto druhů cvičení zajistí, že následujících 24 hodin budete spalovat více kalorií zadarmo, než kdybyste se věnovaly pouze aerobnímu cvičení. Jak kardio cvičení, tak i silový trénink přináší mnoho benefitů, tak proč je neskloubit do jednoho a nezískat více výhod?

Přehánějí to s počtem tréninků

Začátečnice dělají velmi často jednu zásadní chybu, a to že přepálí start. Namísto zařazení tří tréninků týdně si naordinují tréninkový plán, který se často podobá plánu profesionálních sportovkyň. Šest tréninků a pět hodin kardia týdně považují za nutnost, bez které není v žádném případě možné docílit výsledků. Tipněte si, jak dlouho takový režim vydrží. Moc dlouho ne, poněvadž je takový režim pro začátečníky zcela nezvladatelný. Tréninkový přepal může skončit velkou bolestí svalů a v horším případě i zraněním, neboť tělo nebylo doposud na takový zápřah zvyklé. Stanovte si proto skutečně reálný počet tréninků, který zvládnete týdně odcvičit. Jestliže můžete cvičit 3x týdně, nejlepší možnou volnou bude trénink celého těla. Pokud zvládáte cvičit i více dní v týdnu, procvičujte pokaždé jinou svalovou skupinu, aby si měla namožená část těla čas odpočinout.

Mají nereálná očekávání

Mnoho žen se domnívá, že za týden cvičení budou mít nohy jako Jennifer Lopez v době své nejlepší formy. Bohužel, chvilku hold potrvá než spatříte první změny. Při formování postavy navíc hraje velkou roli ještě genetika, stavba vašeho těla a také mnoho dalších faktorů. Nemůžete očekávat, že pokud máte širší pánev, tak že ji hubnutím a dalším cvičením zmenšíte. Je proto důležité, naučit se tyto předpoklady brát jako fakt, který nelze změnit. Každý z nás je jedinečný a něčím originální, vždyť by byla nuda potkávat stále stejně vypadající lidi. Zapomeňte na to, co neovlivníte a soustřeďte se na to, co ovlivnit můžete. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?