Kolik energie obsahuje kilogram tuku a jak jej spálit?

Sandra pro Alfit blog 23.01.2022

V dnešním článku si přiblížíme, kolik energie obsahuje kilogram tukové a svalové tkáně a dozvíte se, za jak dlouho a při jakých aktivitách můžete kilogram čistého tuku spálit.

Kolik energie obsahuje tuková tkáň?

U tukové tkáně se velmi dlouho zamýšlelo, že je rezervou energie. To už samozřejmě dávno neplatí, neboť víme, že v lidském těle ovlivňuje celou řadu procesů jako je imunitní funkce, zánětlivost, kardiovaskulární zdraví a tvorba hormonů. Její důležitost při zásobování energie je ale pořád neopomenutelná. Kolik energie tedy zahrnuje 1 kilogram tukové tkáně? V průměru obsahuje zhruba 85-87 % čistého tuku, 2-3 % bílkovin a 10-15 % vody. Následně můžeme jednoduchým propočtem zjistit, že 1 kilogram tuku obsahuje přibližně 7700 kalorií.

Kolik energie obsahuje svalová hmota?

Svalová hmota je na rozdíl od tukové tkáně o poznání chudší, a tudíž se budou výrazně lišit i naše propočty. Kilogram svalové hmoty obsahuje 75 % vody, 20 % bílkovin, přibližně 5 % tuků a 2-3 % svalového glykogenu. Opět můžeme snadno vypočítat, že 1 kilogram svalové hmoty obsahuje zhruba 1200 – 1250 kalorií. Tuková tkáň tedy obsahuje až šestinásobné množství energie než svalová hmota a zajisté budete souhlasit s tím, že je to vskutku velký rozdíl.

Jaké aktivity bychom museli vykonat, abychom spálili 1 kilogram čistého tuku?

Po předešlých řádcích už víme, jaké množství energie obsahuje kilogram tukové tkáně. Následně si však zkusme pod touto energií představit konkrétní aktivitu. Z tabulky se dozvíte, co je potřeba podstoupit, abyste energii obsaženou v tomto množství tuku spálili. Údaje jsou samozřejmě orientační a teoretické, neboť se u každého jedince mohou lišit.

Není divu, že na vás tabulka může působit tak, že zhubnout tělesný tuk je poměrně dlouhodobý a náročný proces. Berte však v úvahu, že se jedná o čistý tělesný tuk. Zároveň je samozřejmě lepší, vnímat hubnutí tělesného tuku v kontextu našeho celkového výdeje za den, k čemuž vám pomůže daná pohybová aktivita a kalorický deficit.

Svaly potřebují více energie než tuk

Zajímavé porovnání umožňuje i pohled na energetický výdej těchto tkání v klidovém režimu. Kilogram svalové tkáně potřebuje zhruba 13 kalorií na den, zatímco kilogram tukové tkáně pouze 4,5 kalorií. Značné množství energie u svalové hmoty totiž spotřebuje samotná oprava našeho svalstva po náročné fyzické aktivitě. Jedna spálená kalorie ke druhé a ta ke třetí a můžeme dojít k závěru, že mít svalovou hmotu se zkrátka vyplatí. Navíc nás svým způsobem střeží před plíživým nárůstem tukové tkáně.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?