Recumbent aneb nejlepší rehabilitační trenažér

Sandra pro Alfit blog 04.02.2021

Recumbenty jsou velmi oblíbeným strojem na cvičení, které můžete provádět v sedě. Pohodlná opěrka a křeslo ulevuje vaší horní části těla a umožňuje vám soustředit se na trénink dolní části těla.

Čím se liší recumbent od rotopedu?

Oproti rotopedurecumbent pohodlnou opěrku a příjemnější posed, který výrazně zvyšuje komfort cvičení. Díky takto pohodlnému posedu recumbent umožňuje cvičení v mhonem delším intervalu než na klasickém rotopedu a nemusíte se bát, že by vás po delším tréninku nezdravě bolelo tělo. Na recumbentu zapojujete více břicho, tudíž je vhodný i pro jedince, kteří chtějí procvičit břišní svaly. Dalším výrazným rozdílem je vzdálenost mezi sedlem a pedály, která je výrazně vyšší než u klasikých rotopedů a tak recumbent umožňuje uživateli cvičit až skoro v pololežící poloze. Stejně tak je mnohem komfortnější samotné nastupování, a proto je ideální i pro někoho, kdo má například pohybové problémy.

Výhody jízdy na recumbentu

Vzhledem k tomu, že během cvičení sedíte, tak uvolníte horní část těla. Cvičením na recumbentu tedy posilujete především svaly dolní části těla. Má také příznivý účinek na váš krevní tlak, výdrž a celkovou kondici. Vzhledem k pozici, v jaké se během cvičení na recumbentu nacházíte, můžete při tréninku číst vaši oblíbenou knihu, pracovat na tabletu nebo třeba sledovat televizi. Díky takovému příjemnému rozptýlení často trénujete na trenažéru déle, než když se neustále soustředíte jen na trénink. Další a docela podstatnou výhodou je, že recumbent udržuje vaše nohy v rovině s vaším tělem, a tak méně namáháte své klouby. Svou oblibu si získal také díky jednoduchosti ovládání a tichému chodu.

Je recumbent vhodný pro rehabilitaci?

Vzhledem k tomu, jaké možnosti cvičení umožňuje, tak se jedná o stroj, který je obzvlášť vhodný pro rehabilitaci, nebo pro někoho, kdo má problémy se zády. Takže lidé s pohybovými problémy, nebo senioři nemusí mít ze cvičení žádný strach, protože je opravdu stabilní, pohodlný a navíc jsou po stranách sedla madla, kterých se můžete uchytit a které vám dodají pocit bezpečí. Recumbenty zároveň splňují náročnější požadavky aktivních sportovců, a to hlavně propracovanou ergonomií a kompaktním designem. Můžete trénovat na jakékoli úrovni a pomalu zvyšovat své tempo a intenzitu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?