Jak zrychlit metabolismus a zhubnout?

Sandra pro Alfit blog 18.02.2022

Zrychlení metabolismu stojí bezpochyby na silných základech zdravého životního stylu a není tajemstvím, že směřuje k rychlejšímu spalování kalorií. Jediné, co je pro zrychlení metabolismu potřeba udělat, jsou lehké životní změny a pravidelně se hýbat.

Vysoce intenzivní intervalový trénink

Vysoce intenzivní intervalový trénink je systém cvičení o krátkém intervalu, při kterém cvičíte intenzivně a na maximum. Dochází při něm ke dvěma fázím, kterými jsou intervaly o vysoké intenzitě střídající se s intervaly o nízké intenzitě. Do HIIT můžete zařadit libovolné cviky s vlastní váhou, velmi efektivní intervalový trénink lze však provádět i na kardio trenažérech. Za minimum času si dáte pořádně do těla, zapracujete na své kondici, a navíc donutíte své tělo uhradit takzvaný After Burn efekt. To znamená, že docílíte spalování tuků při cvičení, ale efekt vydrží i poměrně dlouhou dobu po skončení tréninku.

Silové cvičení

Po poctivě odcvičeném silovém tréninku se poškodí svalová vlákna natolik, že při jejich opravě, zesílení a tvarování tělo spálí více kalorií. Jednoduše řečeno, pokud budete provádět silové cvičení, zpevníte své tělo a vybudované svaly denně zrychlí váš metabolismus zhruba o 50 – 100 kalorií, jelikož potřebují dostatek energie. Dalších 24 – 48 hodin po odcvičeném tréninku je metabolismus zvýšený v takové míře, že spalujeme o 5 – 10% více kalorií, než kdybychom vůbec necvičili. Čím poctivější silový trénink bude, tím větší a delší bude i následný výdej.

Pravidelný pohyb

Úplně každý pohyb bude vždy vyžadovat nějakou energii. Pokud se tedy necítíte na to, abyste při cvičení vyčerpali veškeré své síly, zvolte jen nějakou lehkou aerobní aktivitu jako je chůze na běžeckém pásu, klidná jízda na rotopedu a jiné. I tyto činnosti vám pomohou zrychlit metabolismus a spálit velké množství kalorií. Obzvlášť, pokud je budete provádět pravidelně. Snažte se u těchto aktivit udržovat intenzitu cvičení okolo 55 – 70% vaší maximální tepové frekvence a abyste dosáhli snížení nadbytečného tuku, je potřeba cvičit 30 – 60 minut.

Pití studené vody

Ne každý je s touto informací seznámen, ale voda je při hubnutí skvělý pomocník. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné kalorie, nemůžete po ní žádným způsobem přibrat. Pokud vodu budete pít studenou, donutíte navíc váš metabolismus pracovat rychleji. Tělo totiž bude muset vynaložit větší energii na to, aby vodu ohřálo na tělesnou teplotu. Vyhněte se však všem přeslazeným nápojům a zůstaňte pouze u čisté vody.

Kvalitní spánek

Ideální doba spaní se jeví v rozmezí 7 – 8 hodin, jelikož spánek pod 6 hodin je obecně považovaný za nedostatečný. Je velmi důležité věnovat pozornost i kvalitě spánku a respektovat naše běžné biorytmy. Nejen, že málo spánku může vést k větší chuti na jídlo, ale velmi často dochází i k nepozorovatelnému a plíživému nárůstu hmotnosti, jelikož má nespavost negativní vliv na metabolismus.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?