Je pro hubnutí lepší silový trénink nebo kardio cvičení?

Sandra pro Alfit blog 07.01.2022

Mnoho lidí žije v přesvědčení, že pro redukci tuku je nutné provádět výhradně kardio cvičení a pro nabrání svalové hmoty musí zkrátka zvedat těžké váhy, nic mezi tím. Je tomu ale opravdu tak?

Co je to kardio cvičení?

Kardio cvičení si můžeme představit jako určitý protipól silového tréninku, poněvadž u něj nevyužíváme činky a ani jinou podobnou zvýšenou zátěž. Cílem tohoto cvičení je dosáhnout vyšší tepové frekvence a zároveň maximalizovat spalování nadbytečných kalorií. V tomto typu cvičení si zajisté každý najde to, co ho bude naplňovat, neboť existuje ohromné množství aerobních aktivit, a tudíž i nespočet možností. V rámci kardia lze provádět běh na běžeckém pásu, jízdu na rotopedu či cyklotrenažéru, veslování nebo cokoliv dalšího. Aby se jednalo o kardio cvičení a docházelo k efektivnímu spalování tuků, vaše tepová frekvence by se měla pohybovat zhruba okolo 60 – 70 % vaší maximální tepové frekvence.

Co je to silový trénink?

Silový trénink je druh pohybové aktivity, u které se na rozdíl od aerobních cvičení používá daná zátěž, cvičenec se pohybuje v nižší tepové frekvenci a do svého tréninku pravidelně zařazuje odpočinkové pauzy. Hlavním účelem silového tréninku je zejména zvýšit sílu, posílit nervový systém a v neposlední řadě budovat svalovou hmotu. Ruku v ruce se silovým cvičením jde i správně nastavený tréninkový plán, od kterého se bude odvíjet i počet tréninků. Pokud si můžete dovolit trénovat pouze 3x týdně, doporučujeme zvolit trénink celého těla. Jestliže vám režim umožňuje cvičit vícekrát týdně, ideálním řešením je rozdělení tréninků dle jednotlivých svalových partií.

V čem je silový trénink lepší?

Ač může na první pohled vypadat, že u silového tréninku spálíte méně kalorií, ve skutečnosti přináší jiné benefity. Silový trénink je totiž velmi důležitý, a to z jednoho prostého důvodu. Když se snažíte o redukci tuku, měli byste se pokusit zachovat co největší množství svalové hmoty, a pokud budete své tělo udržovat v kalorickém deficitu a podporovat jej pouhým kardiem, je pravděpodobné, že svaly začnou spotřebovávat více energie a dojde k jejich ztrátě. Když naproti tomu zařadíte silové tréninky, svaly budou růst a tělo bude produkovat více anabolických hormonů.

Kombinace silového tréninku a kardia

Je nezbytné vědět, že silové cvičení nestojí v opozici vůči kardiu. Naopak, tyto dva druhy je zcela vhodné kombinovat. Jakým způsobem jej budete kombinovat se bude vždy odvíjet od toho, jak si svůj tréninkový systém uzpůsobíte. Můžete se celý jeden trénink věnovat silovému tréninku a další trénink může být v podobě aerobního cvičení, nebo si oba druhy cvičení rozložíte do jednoho tréninku, díky čemuž mnohonásobě více podpoříte kalorický výdej. Záleží jen na vás, jak vám to bude vyhovovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?