Proč nás Vánoce svádí k přejídání?

Sandra pro Alfit blog 21.12.2021

Vánoční atmosféra, čas strávený s rodinou, krásné pohádky a v neposlední řadě tolik lahodných dobrot, kvůli kterým se každé Vánoce utrhneme z řetězu. Pojďme se společně podívat na to, proč máme o Vánocích sklony se přejídat, přestože nad sebou držíme po zbytek roku plnou kontrolu.

Všude je spoustu jídla

O Vánocích máme doma mnohdy spoustu potravin, které bychom si za jiných okolností dost možná ani nekoupili, eventuálně ne v takovém množství. Zapít chutný bramborový salát sladkou skleničkou limonády je příjemná a zcela neškodná věc, ovšem pouze v případě, že se sladké limonády nestanou v období Vánoc našim výhradním zdrojem tekutin, neboť by to ničemu neprospělo. Kamenem úrazu je přes vánoční období i neustálé uždibování a pocit, že musíte ochutnat tohle cukroví, tamto taky, vánočka začíná téměř okorávat a pohádka bez vanilkových rohlíčků vlastně za moc nestojí. Nemusíte se připravit o všechny ty vánoční dobroty, stačí pouze přestat ve chvíli, kdy ucítíte pocit sytosti a zabránit tak přeplněnému žaludku.

Přílišný stres

Odpočinek a načerpání sil k Vánocům bezpochybně patří, nicméně pokud jediná věc, na kterou se těšíte je, že zcela vypnete vaše běžné rutiny, může to s velkou pravděpodobností ve vašem životním stylu vyvolat nepříjemnosti. Zkuste se proto zamyslet nad tím, zda si po zbytek roku zbytečně neupíráte to nejdůležitější, odpočinek. Všechen stres se o Vánocích nahromadí a pak podněcuje v emočním přejídání, které vám z dlouhodobého hlediska v žádném případě neprospěje.

Nátlak společnosti

Recepty na cukroví, vánočku a tradiční bramborový salát se v každé rodině poněkud liší a při svátečních návštěvách našich příbuzných jsme velmi často pobízeni k ochutnávání všeho možného. To je samozřejmě v pořádku, ale máme-li širokou rodinu, především babičky, které se ve vaření a pečení nejrůznějších vánočních lahůdek vyžívají, můžeme časté přejídání a nějaká ta kila navíc přivodit poměrně snadno. Přeplněný žaludek nepatří mezi tradice Vánoc, proto není nic špatného ochutnat později a po malých porcích.

Proč se na Vánoce přejídáme?

Pravděpodobně se shodneme na tom, že mít přeplněný žaludek není až tak příjemné a kombinace již výše zmíněných faktů nás do tohoto stavu může dostat velmi lehce. I přes všechny následky nedá mnoho z nás na toto sváteční přejídání dopustit, poněvadž bereme Vánoce jako období, ve kterém je vše povoleno. Nadměrné omezování a zákaz veškerého cukroví není správná volba, ale zároveň ani časté přejídání nevede k ničemu dobrému. Zkuste proto najít i o Vánocích takový příjemný balanc, který vám bude vyhovovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?