Musí nás po kvalitním tréninku bolet svaly?

Sandra pro Alfit blog 17.12.2021

Když se někdo ráno probudí s bolestmi těla, většinou z toho radost nemá. Lidé, kteří se věnují cvičení to mají často jinak. Věří totiž v to, že čím víc to bolí, tím víc to roste. Je tomu opravdu tak?

Je bolest svalů znakem kvalitního tréninku?

Hned na začátku je nezbytné zmínit, že bolest svalů a práh bolesti je zcela individuální a u každého se zkrátka liší. Je však žádoucí, postřehnout po kvalitně odvedeném tréninku mírně zvýšené svalové napětí. Bolest svalů může a také nemusí nic znamenat, ale neměla by trvat déle než po dobu 1 – 2 dnů. Jestliže se však následující den po tréninku nezvednete z postele, rozhodně to není důvod pro radování se z dobře odvedeného tréninku, protože jste to zkrátka přehnali. Pak vás bude poměrně intenzivní bolest doprovázet po dobu 2 – 3 dnů od tréninku a je dost pravděpodobné, že svaly ucítíte ještě 4 – 5 den.

Proč není intenzivní bolest svalů znakem progresu?

Jak již bylo sděleno, mírně zvýšené svalové napětí bude patrně znakem kvalitně odvedeného a správného tréninku. Nicméně pokud zažíváte velké a intenzivní bolesti, za prvé to není nic příjemného a za druhé během téměř celého týdne v žádném případě nezvládnete kvalitně procvičit danou partii a dost možná vás bude svalová bolest limitovat i při cvičení jiných částí těla. Jakmile nebudete moct trénovat, nebudete se ani zlepšovat, a proto se snažte každý svůj trénink odcvičit chytře, nikoliv za účelem svalové bolesti.

Co může stát za bolestí svalů po tréninku?

Jestliže vás po tréninku bolí svaly více než je tomu obvykle, pak zatím může stát jeden z následujících faktorů. Bolest svalů se zaručeně objeví, když do svého tréninku zařadíte nový cvik, na který vaše tělo není zvyklé, ale spouštěčem může být i to, že jste odcvičili více sérií, než normálně při tréninku cvičíte. Dost pravděpodobné je, že vás bolest nemine ani v případě, kdy se vrhnete do intenzivního cvičení po delší pauze nebo se zaměříte na excentrická opakování. Takových důvodů přivolávajících bolesti svalů je skutečně hodně, ale je rozdíl mezi zdravou bolestí a nadměrným přemožením svalů. Rozhodně tedy neplatí oblíbené pravidlo cvičenců, které signalizuje, že čím víc to bolí, tím víc to roste.

Držte se tréninkového plánu

Jak jste již mohli z dnešního článku zpozorovat, mezi bolestí svalů po tréninku a sportovními výsledky za žádných okolností neplatí přímá úměra. Bolest svalů je zkrátka někdy větší a jindy skoro žádná. Rozhodně by však neměla sloužit jako měřítko kvalitního tréninku. Jednoduše řečeno, držte se svého tréninkového plánu a k bolesti svalů pouze s nadhledem přihlížejte. Je pochopitelné, že z intenzivního tréninku bolest svalů pocítíte, ale pokud ne, neznamená to, že jste absolvovali špatný trénink.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?