Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Sandra pro Alfit blog 05.12.2021

Kromě stresu z vánočního shonu má řada lidí strach i z přibrání nadbytečných kil, nicméně velké porce kalorických jídel v kombinaci s nulovým pohybem tomu přispívají. Proto jsme si pro vás připravili hned několik tipů, jak si užít Vánoce, a přesto nepřibrat.

Buďte aktivní

Sledování pohádek na gauči obklopeném vánočním cukrovím je obvyklou tradicí Vánoc, který však může vést k nejčastějšímu faktoru přibírání, což je kombinace nulového pohybu a přejídání se. Vánoce by měly být svátky klidu, proto se nemusíte nutně zničit u silového tréninku, ale zkuste na chvíli obměnit televizní program za svižnou procházku, chůzi na běžeckém pásu nebo lekci jógy. Obzvlášť pokud zdravý jídelníček a pravidelný pohyb dodržujete delší dobu, nemusíte svůj zvyk Vánocemi tak úplně zhatit. Zkrátka se pokuste neprožít Vánoce pouze vsedě a vleže na pohovce.

Hlídejte si velikost porcí

I přesto, že jsme na Vánoce zahrnuti obrovským množstvím jídla, pokuste se vždy přestat ve chvíli, kdy ucítíte pocit sytosti. Na svůj talíř si naservírujte porci, o které víte, že ji sníte a než se rozhodnete si přidat, zkuste vyčkat alespoň 10 – 15 minut. Možná pak sami usoudíte, že na další nášup v žaludku nezbylo místo. Vyzkoušet můžete i jednu osvědčenou fintu, která spočívá v tom, že si své jídlo naservírujete na menší nádobí a díky tomu se pak bude zdát porce opticky větší. Je logické, že na menším talíři bude vypadat rozumná porce o poznání lépe než na talíři velikosti kola od auta. Nezapomeňte na to, že jíme očima.

Mějte stres pod kontrolou

V dnešním článku bylo již jednou zmíněno, že by Vánoce měly být svátky klidu. Ruku na srdce, je tomu tak? Vánoce totiž mohou být pro mnoho z nás poměrně stresujícím obdobím, díky čemuž pak nastupujeme do špatně rozjetého vlaku. Hlavní nástupiště je stres, pokračujeme na další zastávku zvýšené hladiny kortizolu, která vede k vyšší konzumaci jídla a konečná zastávka nemůže být jiná než nárůst hmotnosti. Nebojte se, ani o Vánocích vám žádný vlak neujede. Chronický stres způsobuje, že často saháme po typických vánočních dobrotách. Jakmile si tedy uvědomíte, že se nacházíte ve stresové situaci, zjeví se myšlenka, že nic nestíháte a kolik věcí je potřeba ještě připravit, zkuste nahradit přejedení se vánočními chlebíčky za lekci jógy nebo dechové cvičení.

Omezte tekuté kalorie

Stejně jako velké množství dobrého jídla, tak i sladké limonády a alkohol jsou tekutiny, které o Vánocích tečou proudem. Přesně takové pití znamená spoustu cukru a kalorií navíc do vašeho denního příjmu. Věděli jste, že vyšší příjem alkoholu v nás vyvolává pocit nesytosti? To znamená více jídla a zároveň vyšší riziko přibrání. Všechny tyto zvyky k Vánocům jednoduše patří, ovšem pokud se alespoň částečně ovládnete, ušetříte si mnoho přijatých kalorií, a to se počítá.

Hlídejte si dostatek vlákniny a bílkovin

Vánoční pochoutky jsou bohaté na tuk a cukr, ovšem bílkoviny, aby v nich jeden pohledal. Pokuste se tedy i během Vánoc spolu s komplexními sacharidy a vlákninou dodržovat alespoň 15 – 20 g bílkovin v každém jídle. Tyto živiny se totiž postarají o pocit sytosti a vy tak nebudete mít takový zálusk na ty delikatesy ležící na stole. Když jsme u těch stolních lahůdek, i na vánočním stole můžete najít kvalitní šunku, vajíčka nebo nízko a středně tučné mléčné výrobky.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?