Co je to kalorický deficit?

Sandra pro Alfit blog 30.10.2021

Stejně jako pohybová aktivita, tak i kalorický deficit je základním předpokladem pro hubnutí. Bez toho, aniž byste se udržovali v kalorickém deficitu jen těžko shodíte nadbytečná kila.

Energetický příjem a výdej

Stravovací návyky se u každého jedince značně liší. Nejdůležitějším předpokladem pro pochopení stravovacího procesu je si uvědomit, že každé jídlo obsahuje živiny. Ať už jsou to bílkoviny, sacharidy nebo tuky. Ovšem každý z těchto nutrientů obsahuje určité množství kalorií. Veškerá jídla, která během dne konzumujete představují určitý kalorický příjem, ze kterého vaše tělo čerpá energii a stejně tak jako tělo energii přijímá, tak ji i vydává. Do energetického výdeje patří zkrátka každá aktivita, která vyžaduje určité množství kalorií i včetně spánku. Energetický výdej je tedy souhrn vašich denních aktivit, procházek, tréninků i domácích prací. Jakmile si spojíte energetický příjem a výdej, vzniká energetická bilance, která je v hubnutí naprosto zásadní.

Základní pojmy

Z předchozích řádků může být tedy očividné, že mohou nastat tři situace, ve kterých se poměr energetického příjmu a výdeje bude lišit.

  • Kalorický nadbytek – Jakmile přijmete více kalorií, než spálíte, dostáváte se do kalorického nadbytku. Pokud by to bylo v rámci jednoho dne, tak to nevadí. Problém by nastal v případě dlouhodobého kalorického nadbytku, jelikož by docházelo k ukládání přebytečné energie v podobě tukových zásob.
  • Stav rovnováhy – Stav rovnováhy nastává v případě, kdy se váš energetický příjem shoduje s vaším výdejem, tudíž nebudete ani hubnout a ani přibírat, zkrátka si pouze udržovat postavu. Tato čísla samozřejmě nemusí být doslova stejná, ale nesmí dojít k rozdílu v řádu stovek kalorií.
  • Kalorický deficit – Dostáváme se ke klíčovému spojení celého hubnutí. Kalorický deficit je, když spálíte více kalorií, než přijmete, což je základní předpoklad pro úspěšné hubnutí. Jak již bylo zmíněno u nadbytku, tak i zde nestačí být v kalorickém deficitu jeden den, ale je zcela nezbytné setrvat v něm delší dobu.

Počítání kalorií

Mnoho lidí nemá tušení, kolik vlastně denně přijme kalorií a kolik kalorií naopak spálí. Značná část jedinců se to snaží vyřešit tím, že jí co nejméně, což dělá hubnutí mnohem náročnějším. Pokud se chcete dostat zdravou cestou do kalorického deficitu, přemýšlejte dopředu o tom, co budete jíst a vždy si zjistěte, kolik a jaká potravina má kalorií a pokaždé si to zaznamenejte. Může to znít jako zdlouhavý proces, ale časem si na to zvyknete a nebudete potřebovat ani kontrolovat to, kolik a jaká potravina obsahuje kalorií. Nejtěžší a nejdůležitější je vždy začátek. Brzy na svém těle poznáte, zda hubnete či nikoliv. Pozorujte změny tři týdny a pokud na sobě neuvidíte žádnou změnu, budete muset přijmuté kalorie trochu snížit anebo do svého života zařadit více pohybu. Pohyb je totiž taktéž klíčový, přičemž nejlepší druh cvičení za účelem hubnutí je kardio a intenzivní intervalový trénink. Pro efektivní domácí trénink lze tyto dva druhy cvičení provádět na domácích kardio trenažérech, které vám ve vaší cestě za hubnutím výrazně pomůžou.

Jak v kalorickém deficitu vydržet co nejdéle?

Chcete-li v novém životním stylu setrvat co nejdéle, je nezbytné mít správně nastavené myšlení. Neustále mějte důvod, který vás k hubnutí a ke cvičení bude motivovat a nedovolí vám se vzdát. Zkrátka si stanovte svůj jasný plán a najděte si v něm formu záliby a zábavy. Vybírejte si takové potraviny, které budou nejen dietní, ale i takové, které vám budou i velmi chutnat. Jedině tak si totiž vytvoříte zdravé stravovací návyky příjemnou formou. Zároveň se tak i zvětší šance, že v kalorickém deficitu setrváte o mnohem déle.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?