Jak zhubnout na běžeckém pásu pouhou chůzí?

Sandra pro Alfit blog 12.06.2021

I pomocí jednoduché chůze na běžeckém pásu můžete spálit velké množství kalorií a zlepšit svou kondici. Otázkou ale je, co je potřeba udělat proto, aby chůze byla opravdu účinná.

Chůze na běžeckém pásu

Chůze je jeden z nepřirozenějších pohybů a zároveň i jednoduchá forma pohybové aktivity, jak dosáhnout spálení velkého množství kalorií a zlepšení kondice. Chůze na běžeckém pásu je vhodná pro úplně každého, především pro osoby trpící nadváhou a pro jedince, kteří se sportem úplně začínají, a tudíž nemají žádné zkušenosti. Běžecký pás je pro tuto formu cvičení ideální, jelikož nabízí spoustu výhod, díky kterým může být vaše chůze ještě efektivnější a zábavnější.

Využijte možnost chůze do kopce

Většina běžeckých pásů nabízí možnost změny sklonu běžecké plochy a to je jedna z výhod, kterou při chůzi na pásu můžete využít, a která vám pomůže spálit ještě více nadbytečných kalorií. Při zvednutí sklonu do kopce si vždy o něco snižte rychlost. Pokud na běžeckém pásu chodíte ve vyšší rychlosti, vaše tělo nedokáže jít delší dobu stejně rychle do kopce, jako na rovném povrchu. Je ovšem potřeba dbát i na bezpečnost a pokud nemáte s žádným cvičením zkušenosti, věnujte chůzi do kopce maximálně pět minut, abyste se nedostali do úplného vyčerpání, jelikož by vám nezbylo dost energie a síly na dokončení chůze.

Styl chůze

U každé pohybové aktivity má velký vliv i technika cvičení, což platí i pro chůzi na běžeckém pásu. Správná technika chůze se může zdát jako samozřejmost, ale ne vždy to tak je. Na běžeckém pásu jsou k dispozici madla, kterých se můžete při chůzi přidržovat a zvýšit si tak bezpečnost cvičení. Pokud ovšem patříte ke cvičencům, kteří madla nevyužijí, zapojte do chůze i svou horní část těla. Mějte po celou dobu chůze paže v pravém úhlu v loktech a zapojte je stejně, jako své nohy. Zajistí vám to rychlejší spalování kalorií a hubnutí jak v dolní, tak i v horní části těla.

Hlídejte si intenzitu

Stejně tak jako u každého cvičení je potřeba hlídat si svou intenzitu cvičení, jelikož má přímý dopad na množství spálených kalorií, stejně jako výhody, které při chůzi sklízíte. Jednoduše řečeno, neměli byste lapat po dechu, ale budete-li se pohybovat ve střední intenzitě, dýchání se zrychlí, přičemž byste měli být schopni vést u chůze normální konverzaci. Pokud dosáhnete takové intenzity a setrváte v ní 45 - 60 minut, spalujete tuky tak, jak byste měli. 

Přidejte závaží

Pro ještě efektivnější spalování kalorií můžete navíc při chůzi použít různá závaží, díky kterým dodáte chůzi na běžeckém pásu novou úroveň. Nejčastěji se používají závaží na kotníky, nebo třeba zátěžová vesta. Pokud ovšem s chůzí na běžeckém pásu začínáte, doporučujeme se nejdříve naučit správnou techniku a postupně si na novou formu aktivity zvykat. Závaží by měli používat spíše jedinci, kteří mají s chůzí na běžeckém pásu nějaké zkušenosti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?