Cvičení s kettlebellem

Sandra pro Alfit blog 07.01.2021

Činka kettlebell vyniká svým tvarem a je to jedna z nejvšestrannějších tréninkových pomůcek.

Výhody cvičení s kettlebellem

Tyto činky jsou univerzální a jsou vhodné pro úplně každého, kdo se chce zbavit přebytečných tuků, nebo naopak vybudovat svalový objem. Kettlebell lze použít jako náčiní skoro u každého sportu. Oproti klasické čince umožňuje větší rozsah pohybu a díky svému tvaru madla má kettlebell předsunuté těžiště a je tak mnohem účinnější. Kettlebell totiž působí svou hmotností proti síle vaší ruky, ale nepůsobí rovnoměrně, a proto je důležité v každé pozici využívat protisměrné svaly, kterými si pomůžete ke stabilitě. Zlepšíte tak svou rovnováhu a zapojíte několik svalových skupin naráz. Pokud je technika cvičení s činkou kettlebell správná, rozvíjíte i pružnost a pohyblivost kloubů a svalů.

Hmotnost a provedení činky kettlebell

Nejčastěji se tyto činky vyrábějí v hmotnostech 2–48 kg, a jejich provedení se dělí na kovové či litinové kettlebelly a na plastové kettlebelly. Výhodou u plastových kettlebelů je nižší cena, ale spíše doporučujeme plastové kettlebely pořizovat pouze do 16 kg. Pokud byste si chtěli pořídit kettlebell s větší hmotností, jsou vhodnější litinové, které mají často pogumovaný povrch. Jsou praktické a vhodné pro všechny hmotnosti.

Cvik – swing

Je to základní cvik s kettlebellem. Tímto pohybem zapojíte svaly nohou a zad. Nejprve je potřeba držet činku ve svěšených rukách mezi nohama a být v lehkém předklonu s rovnými zády. Poté činkou lehce zhoupněte směrem za vás a následně narovnejte nohy a pohybem rukou kettlebell předpažte. Předpažit byste měli do cca střední výšky hrudníku. Dále nechte činku spadnout mezi nohy a cvik opakujte.

Cvik – Dřep

Držte kettlebell oběma rukama ve výši hrudníku. Následně se rozkročte na šířku pánve a prsty mějte lehce od sebe. Hrudník míří vzpřímeně nahoru a provedete dřep. Během cviku tlačte hýždě dozadu a lopatky mějte stažené.

Cvik – výpad

Činku mějte v pravé ruce a pohyb začněte levou nohou směrem v před do výpadu. Krok by měl být tak dlouhý, aby kolena nepředbíhala špičky chodidel. Následně levou nohu vrátíte zpět do polohy ve stoje. Během cviku je důležité tlačit ramena dolu a cvik by měl být prováděn přes paty, což znamená celou nohou na zemi. Poté nohy vystřídejte a cvik opakujte.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?