Proč by se měly ženy věnovat silovému tréninku?

Sandra pro Alfit blog 01.10.2021

Mezi ženami se stále objevuje rozšířený názor, že posilováním naberou příliš mnoho svalové hmoty. Ženy by se však silového tréninku neměly vůbec obávat, měly by ho naopak zařadit do svého tréninkového plánu.

Vytvarování problémových partií

Ženy mají velmi často predispozice k tomu, že pokud budou provádět silový trénink, naberou stejně svalové hmoty jako muži, ale není tomu tak. V mužském těle se totiž vyskytuje testosteron, díky kterému dokážou snadněji nabrat velké množství svalové hmoty. Ženské tělo naopak obsahuje estrogen, který má za následek spíše opak, a to, že usazuje tuk v problémových partiích jako jsou stehna, boky apod. A právě silový trénink je nejlepší způsob, jak odstranit tuk z těla, a především ze zmíněných problémových partií. Ženy zkrátka nedokážou produkovat dostatek testosteronu k tomu, aby svalové přírůstky byly značně viditelné tak, jak je tomu u mužů, tudíž by se silového tréninku neměly vůbec obávat, ale naopak, měly by ho do svého tréninkového plánu zařadit.

Větší sebevědomí

Každá žena se chce líbit nejen mužským protějškům, ale především sama sobě. Je dokázané, že každý, kdo má vyšší sebevědomí, je vnímán okolím jako atraktivnější. Silový trénink vaše sebevědomí výrazně posílí, což poznáte sami, až na sobě začnete pozorovat pozitivní změny. Vaše tělo se začne postupně stávat silnějším a pevnějším, což je výhodou každé ženy i v běžném životě při každodenních činnostech. Silový trénink má taktéž velmi příznivý vliv na psychiku každé ženy. Potlačuje negativní jevy a emoce, mezi které nejčastěji patří úzkost a nesoustředěnost. Společně s pocitem hrdosti, který jde ruku v ruce s dokončením silového tréninku, vás vaše tělo odmění i pocitem radosti. Do těla se začnou vyplavovat endorfiny, známé také jako hormony dobré nálady.

Pevnější a pružnější kosti

Velkým benefitem pravidelného silového tréninku je posilnění kostí. Vyvíjený tlak, který během cvičení působí na kostru, zvyšuje hustotu kostí a zároveň i jejich pevnost a pružnost. Silový trénink je vhodný i jako prevence před osteoporózou, což je onemocnění kostí, s čímž se velmi často setkávají právě ženy staršího věku. Pravidelným silovým tréninkem lze těmto komplikacím předejít, jelikož dojde ke zvýšení hustoty kostí. Na to je důležité myslet i pokud spadáte do mladší věkové kategorie. Kosti se s přibývajícím věkem stávají stále křehčí a křehčí a silový trénink vám pomůže udržet jejich pevnost.

Pevná postava

Každá žena chce jistě mít pevnou postavu a získat pěkný svalový základ a pro tento účel je tím nejlepším řešením silový trénink. Nejefektivnější způsob cvičení pro ženy je kombinace kardia a silového tréninku, díky čemuž dosáhnete redukce tukových zásob a zároveň zpevníte svou postavu. Kombinací těchto dvou tréninků se zvýší účinnost a efektivita celého tréninku a mnohem rychleji dosáhnete pevné a krásné postavy.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?