Deset tisíc kroků ke zdraví

Sandra pro Alfit blog 03.08.2021

Množství nachozených kroků za den se poslední dobou stalo jedním z nejčastějších měřítek posouzení dostatečné pohybové aktivity. Známé číslo 10 000 kroků sice není povinné, ale je to dobrá motivace k udržení si pravidelného pohybu.

Není to povinnost, ale motivace

Známé pravidlo 10 000 kroků denně vám může pomoct s udržením si dostatečné porce pohybu, ale rozhodně se nejedná o nutnost. Každý z nás ví, že chůze má sama o sobě spoustu výhod, pomůže vám spálit přebytečné kalorie a udržet si zdravou tělesnou váhu. V současnosti je ovšem velice populární, snažit se ujít každý den minimálně 10 000 kroků, což by zhruba vycházelo na 7 kilometrů, samozřejmě záleží na délce vašeho kroku. Toto pravidlo je vhodné především pro jedince, kteří se přímo nevěnují nějakému sportu a mohou si jako formu pohybu zvolit každý den zdravou procházku. Pokud se pravidelně věnujete jiným sportům jako je cyklistika, běhání, fitness atd., máte dostatečný pohyb zajištěný, a tudíž nebudete potřebovat ještě navíc ujít 10 000 kroků.

Jak začít?

Chůze patří mezi nejpřirozenější fyzické aktivity pro naše tělo. Jedná se o jednoduchou formu kardia, pomocí které můžete spálit přebytečné kalorie, ať už budete chodit venku, nebo doma na běžeckém pásu. Chůzi zvládneme zkrátka většinou všichni bez ohledu na věk či tělesnou hmotnost, takže zde není ani moc velký prostor na výmluvy. Pokud samozřejmě s fyzickou aktivitou úplně začínáte, nikdo od vás nebude očekávat, že hned zítra ujdete 10 000 kroků. Naopak si můžete dát za cíl, že za měsíc už budete chodit denně 10 000 kroků. Soustřeďte se vždy jen na jeden den a snažte se být o něco lepší, než jste byli včera. Postupujte tak pomalu, jak jen potřebujete, ale vždy se pohybujte směrem ke svému cíli.

Kolik je vlastně 10 000 kroků?

Krok dospělého jedince vychází průměrně na 70 cm, a tudíž z toho vyplývá, že pokud budete chtít dodržovat pravidlo 10 000 kroků, měli byste ujít každý den přibližně 7 kilometrů. Když si to takhle povíme, může se zdát, že je to velmi dlouhá vzdálenost, ale ujít 10 000 kroků se dá velmi často zvládnout, aniž bychom museli chodit na delší vycházky. Pokud budeme brát v úvahu, že se budete pohybovat v průměrné rychlosti 4 km/hod, setrváte v chůzi přibližně 1 hodinu a 45 minut.

Kolik spálíte kalorií za 10 000 kroků?

Co se týče spálených kalorií, tak záleží také na tom, jakou rychlostí se budete pohybovat. Čím rychleji půjdete, tím více spálíte kalorií, proto je ideální udržovat si svižnější tempo. Stejně tak je ovlivněn počet kalorií terénem, po kterém se vydáte. Vaše tělo vždy vynaloží větší úsilí, pokud půjdete s převýšením, než když půjdete z kopce nebo po rovince. Pokud máte běžecký pás, na kterém plníte svůj denní limit kroků, zkuste si lehce navýšit běžeckou plochu směrem nahoru. Za 10 000 kroků s průměrným tempem můžete spálit přibližně 450 kalorií, ale jak již bylo zmíněno, záleží na spoustu okolnostech. Co je ale jisté, tak to, že vám tento počet kroků může pomoci s udržením si dobrého zdraví.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?