Jak se na dovolené udržet ve formě?

Sandra pro Alfit blog 14.07.2021

Odpočinek je velice důležitý pro každého z nás. Neměl by ovšem trvat příliš dlouho, jelikož dostat se zpět do formy není vůbec snadné. Zkuste proto na dovolené zkloubit relaxaci s pravidelným pohybem, k čemuž můžete využít hned několik praktických pomůcek. 

Odpočinek je potřeba

V první řadě je potřeba říct, že odpočinek je potřebný a velmi důležitý pro každého z nás. Pokud nejste zapojeni do nějakého těžkého fyzického tréninkového plánu, tak pro vás každodenní cvičení nemusí být vyhovující, jelikož vaše tělo bude mezi tréninky vyžadovat odpočinek. Je důležité vědět, že vaše svaly nerostou během tréninku, ale po něm, když mají čas na zotavení a regeneraci v klidovém režimu. Nikdy proto nezapomínejte na řádný odpočinek, zejména po opravdu intenzivním tréninku nebo po silovém cvičení. Pokud ovšem chcete zůstat ve formě, neměl by odpočinek trvat příliš dlouhou dobu, jelikož byste se poté mohli do své původní kondice dostávat velmi težce. 

  • Po dvanácti dnech odpočinku - Po zhruba 12 dnech odpočinku a dnech bez žádného pohybu začne klesat vaše výdrž a může se stát, že po dvou týdnech klesne až o celých 50%. Vaše tělo je totiž čím dál méně schopné absorbovat kyslík a transportovat ho do svalových buněk. Sami na sobě zpozorujete, že vaše tělo postupně a pomalu ztrácí sílu, mnohem rychleji budete unavení a nebudete se cítit tak fit, jako dříve. Také můžete zaznamenat mírné zvýšení hladiny cukru v krvi.
  • Po pěti až osmi týdnech odpočinku - Po pěti až osmi týdnech odpočívání si již opravdu začnete všímat, že si vaše tělo začíná postupně ukládat tuky. Můžete dokonce získat až o 12% více tělesného tuku, než když jste s cvičením a pohybovými aktivitami začínali. Samozřejmě, že ne pro každého takové pravidlo musí platit. Každý z nás má úplně jiné tělo a výraznou roli také hraje věk, pohlaví a aktuální forma.

Navrácení sportovní rutiny

Pokud se budete snažit o znovu zahájení staré sportovní rutiny po několika týdnech odpočívání a nic nedělání, sami zpozorujete, že to nebude vůbec jednoduché. Už za tři týdny výrazně ztratíte vytrvalost a budete ji muset znovu vybudovat, než budete moci pokračovat po své cestě tam, kde jste přestali. Pokud jste se žádnému pohybu již delší dobu nevěnovali, odpočinek trval déle než by měl, ale chtěli byste se dostat zpět do své formy, počítejte s tím, že poměrně velká bolest svalů vás nemine.  

Zůstaňte aktivní i na dovolené

Zůstat v kondici a dodržovat pravidelný pohyb lze i během prázdnin na dovolené. Pokud tedy nechcete překazit svou cestu ve cvičení několika týdny odpočinku a chcete v tom pokračovat i nadále, je několik možných řešení, jak toho dáshnout. Je samozřejmě naprosto v pořádku během těchto týdnů cvičit méně, ale snažte se nedostat se do pozice, kdy byste museli začínat znovu. Ne na každé dovolené je možnost využití posilovacího centra, proto máme k dispozici cvičící pomůcky, které se bez problému vejdou do každého zavazadla. Mezi velmi praktické a skladné pomůcky patří posilovací gumy, švihadlo, podložka na cvičení nebo Pilates kruh. Máte-li o něco více místa, můžete si sebou přibalit i kettlebell nebo pár činek. Stejně tak je důležité, myslet na sebe i po cvičení, tudíž si nezapomeňte zabalit masážní váleček pro zaslouženou relaxaci po cvičení. S několika jednoduchými cviky, které vám zaberou málo času, můžete během dovolené udělat kus cesty k udržení si aktuální kondice. Úspěch je zaručený, jelikož nebudete muset začínat se svou tréninkovou rutinou od začátku a prázdninové kilogramy zůstanou tam, kde by měly být. Na dovolené.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?