Co můžete čekat od cvičení na posilovací lavici?

Sandra pro Alfit blog 09.07.2021

Jakmile začnete uvažovat o domácí posilovně, jedna z prvních myšlenek bývá posilovací lavice, což je stroj, který vám dokáže zajistit víceúčelový a efektivní trénink celého těla a má velmi příznivý vliv na vaše zdraví a psychickou pohodu. 

Pevné tělo

Hlavní výhodou pravidelného cvičení na posilovací lavici je opravdu výrazné zpevnění horní části těla. S čím větší zátěží budete trénovat, tím více se bude zvyšovat jejich velikost a pevnost. Nejprve jsou zapojovány prsní svaly a menší pektorální svaly a následně pracují i svaly umístěné kolem žebrové klece a zad. Mezi další svaly, které profitují ze cvičení na posilovací lavici jsou tricepsy a svaly ramenní. Pokud byste chtěli posílit vaše ramena a dodat jim velikost, pak je pro vás posilovací lavice ideální. K posilovací lavici je potřeba pořídit si různé činky a závaží, nebo zainvestovat do již vybavené soupravy. Je to proto, že si postupem času budete muset zátěž navýšit, aby byl trénink opravdu účinný a tělo si na dané zatížení nezvyklo. Zvedání takto těžkých vah vede k tvorbě nových svalových tkání a pokud je vaším cílem mít větší a silnější svaly, lavice je vhodný způsob, jak toho dosáhnout.

Zdravé kosti

Další velmi výraznou předností posilovací lavice je, že zlepší sílu a zdraví vašich kostí. Jedná se totiž o cvičení s danou zátěží, což je přínosné pro celkovou stavbu kostí. Takové cvičení vás nutí udržet zátěž nebo tlak pomocí kostí a tím pádem se se stávají silnějšími. Nejčastěji se jedná o kosti, které se nachází v ramenou, hrudníku a zádech a berou zodpovědnost za vytváření nových kostních buněk a jejich ukládání. S čím větší váhou budete pracovat, tím se začne vytvářet více nové kostní hmoty. Silnější kosti vám ulehčí mnoho věcí a přinesou vám spoustu dalších benefitů. Vaše kosti budou odolné vůči různým pádům a vzniká menší pravděpodobnost možného zlomení. Pokud se dostáváte do věku, kdy začínají vaše kosti degenerovat a nové kostní hmoty se začínají tvořit čím dál méně, tak i pro vás je vhodné používat posilovací lavici. Můžete tak předejít různým onemocněním kostí.

Zdravé klouby

Bezpochyby má posilovací lavice velmi dobrý účinek pro zdraví vaší chrupavky. V okamžiku, kdy začínáte stárnout, tak chrupavka mezi vašimi klouby se začíná opotřebovávat a postupně chátrat, což může následně vést ke špatné mobilitě a různým bolestem. To může nastat i v situaci, pokud nemáte dostatečný pohyb, ale je způsobena nejčastěji přibývajícím. Pokud tedy chcete zabránit problémům s klouby a možnému poškození chrupavky, začněte využívat posilovací lavici, která tomu pomůže zabránit.

Lepší pocit a image

Cvičením na posilovací lavici zvýšíte pevnost a velikost vašich svalů, díky čemuž budete vypadat lépe, a především se budete mnohem lépe cítit. Dodá vám to spoustu sebevědomí, ať už když se na sebe podíváte do zrcadla a uvidíte na sobě lepší výsledky, nebo od přicházejících komplimentů z vašeho okolí. S posilovací lavicí tedy můžete dosáhnout vaší vysněné postavy, ale i vůči vaší psychické pohodě a zdraví je velmi přínosná.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?