Spánek jako součást regenerace

Sandra pro Alfit blog 27.05.2021

Po každém cvičení potřebují naše svaly dostatečně dlouhou a kvalitní regeneraci v podobě klíčového a nenahraditelného spánku. Spánek má velký vliv na to, jak rychle a jakým způsobem výsledků dosáhnete, proto by se neměl v žádném případě podceňovat.

Nedostatečné výsledky

Cvičení se věnujete již delší dobu, jste si jisti, že techniku daných cviků provádíte správně, hlídáte si svou tepovou frekvenci, dodržujete zdravou stravu, ale stále se nedostavily žádné výsledky? Můžete posilovat, běhat na běžeckém pásu, skákat přes švihadlo, ale pokud svému tělu nedopřejete minimálně 6 hodin spánku, může to mít na vaše výsledky velký vliv.

Co všechno může spánek při tréninku ovlivnit?

Spánek má vliv i na průběh tréninku, ovlivní vaši energii, sílu a především to, kdy se dostaví vyčerpanost. Jako alternativu sice můžete použít různé výživové reparáty, které slouží jako energetická náhrada, ale určitě ne dlouhodobě. Spánek výrazně ovlivňuje regeneraci vašeho těla, jelikož při spánku a odpočinku vaše svaly rostou, tudíž je spánek důležitou součástí cvičení. Odpočinkem se zároveň připravíte na další trénink.

Spánek je polovina úspěchu

S tím, co se děje ve vašem těle napřímo souvisí i kvalita a pravidelnost spánku. Nedáte-li vašemu tělu dostatečnou regeneraci a odpočinek, může to mít za následek i neefektivní spalování tuků nebo i ztrátu svalů. Během cvičení, které provádíte se poškozují vaše svalová vlákna, která ovšem potřebují následně opravit, o což se postará právě spánek. Jednoduše řečeno, poškození svalových vláken a následná regenerace svalů pomáhá k růstu svalů, změně jejich tvaru a snížení kalorií v těle. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek by měl jít ruku v ruce se správným cvičením, ať už se jedná o kardio nebo silové cvičení. Pokud svému tělu dopřejete to, co potřebuje, můžou se zlepšit vaše výsledky z cvičení, a především to přinese spoustu zdravotních benefitů.

Spánkový režim

Aby se vaše svaly zregenerovaly a tělo si odpočinulo, doporučuje se všeobecně spát přibližně 7 – 8 hodin. Naopak, příliš dlouhý a často se opakující spánek je taktéž nevyhovující, a to v celkové oblasti zdraví. Co se týče kvality spánku, tak ta je velmi často ovlivněna aktuálním fyzickým a psychickým rozpoložením. Pokud tedy půjdete ruku v ruce i s cvičením, které odbourává stres a vyprodukovává endorfiny, jinak řečeno také hormony štěstí, kvalita spánku se výrazně zlepší.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?